In het televisieprogramma Van der Vorst ziet sterren liet thrillerschrijfster Saskia Noort zich vanavond onomwonden uit over critici. Het gesprek ging over de aanduiding ‘literaire thriller’ op haar boeken. Veel critici hekelen de term literair. Zo schreef NRC-recensent Bas Heijne een paar jaar geleden: ‘Het stempel literair voor misdaadromans is een onverkwikkelijke leugen.’

Noort reageerde in het programma. Ze zei: ‘Ik zeg zelf nooit dat het literatuur is, ik gebruik dat woord zelden. Je schrijft een boek, een roman of een thriller en dat is aangenaam om te lezen en het ene boek leest ingewikkelder dan het andere. En wie weet dat er op een dag mensen over mijn werk zeggen: ‘Goh, dit lijkt wel…” Zie het hele interview hier.

Op de vraag wat voor neigingen ze heeft als ze leest wat de critici soms over haar schrijven, had ze een kort antwoord: ‘Nou, om ze over de muur heen te flikkeren.’ In 2009 voerde Noort al een debat met Connie Palmen over de aanduiding ‘literaire thriller’ in De Wereld Draait Door.