De strijd om de schrijfmachines van Willem Frederik Hermans heeft de gemeente Groningen verloren. In de berichtgeving zijn we vergeten om een ideetje van de gemeenteraad te noemen, bedoeld om de Groningse kandidatuur te ondersteunen.

Om deze actie kracht bij te zetten verzocht de raad per motie aan het college te kijken om samen met onderwijs- en jongereninstellingen een nacht van Hermans te organiseren, onder het motto ‘Nooit meer slapen’. Door het college werd deze motie, die unaniem door de raad werd aangenomen, met veel instemming begroet. Het organiseren van een dergelijke nacht kan wellicht helpen om de collectie typemachines definitief naar Groningen te halen.

Gelukkig dat de raad niet heeft gekozen voor het motto ‘Paranoia’ (een dag schichtig door de binnenstad lopen), ‘De laatste roker’ (een dag roken op kantoor) of ‘Ruisend gruis’ (met een hamer op lelijke gebouwen inslaan).

Ik weet niet wie ‘Nooit meer slapen’ heeft bedacht, maar in de roman Nooit meer slapen is de titel een synoniem voor de dood.

De schrijfmachines gingen naar boekhandel Limerick in Gent.