Dichters in de Prinsentuin heeft dit jaar geen echt grote namen op het programma staan en bovendien is het programma door de komst van dichters uit het buitenland zo veranderd, dat het een beetje een gok was of er veel mensen op af zouden komen. Maar toen om half twee vaste presentator Klaas Knillis Hofstra zijn openingswoorden sprak, zat het theeveld al vol mensen en in de loop van de middag werd het steeds drukker. De zon scheen. Voor het eerst was het terras van het Prinsenhof open en kon je met een glas wijn kijken naar dichters in de verte. Heel prettig. Hopelijk doet het hotel volgend jaar gewoon volop mee met het festival.

Erik Lindner

 Een goed optreden op het theeveld gaf de droogkomische Niels Hav, die gesecondeerd werd door zijn vaste vertaler Jan Baptist. Zie hieronder meer foto’s van de dag.

Niels Hav en Jan Baptist

Fieke Gosselaar

Deeens hoekje

Kasper Peters

Jan-Willem Dijk

Gerard Berends

handig stoeltje

monogrammen

toehoorders

tas met Karel ten Haaf

Des avonds was er een bijeenkomst in de Martinikerk waar Bram Douwes praatte met diverse vertalers over hun vak. Roald van Elswijk was eerder op de dag nog bij een zwaar fietsongeluk betrokken geweest in Appingedam en toonde ons zijn linkerbeen vol verwondingen, maar wij zagen slechts een linkerbeen. Bij het voorlezen van zijn vertaling van een gedicht van Mathilde Schelin kon je niets meer van het onheil merken.

verwondingen linkerbeen vertaler

Roald van Elswijk en Mathilde Schelin

De outfit van de Deense dichteres was aangepast aan de kerkelijke omgeving, des middags was ze de enige dichteres met navelaandacht.

Mathilde Schelin op de middag

Karl Martin Sinijärv en Frans van Nes

De Estische dichter Karl Martin Sinijärv was verheugd dat hij voor het eerst bier kon drinken in een kerk en ontregelde op een aangename manier de avond door een onmogelijk klankgedicht voor te lezen dat zijn vertaler Frans van Nes nog niet vertaald had. De avond werd afgesloten door Swinder, die wij gisteren graag hadden gezien op de openingsavond in plaats van de relifolk. Voor de gelegenheid zongen ze een eigen lied dat vertaald was in het Duits. En verdomd: dat klonk goed.

Morgenmiddag is er weer Dichters in de Prinsentuin. Zie het programma hier. In tegenstelling tot voorgaande edities is er geen slotavond bij de Souffleur. Karel ten Haaf betreurde dat op Facebook, omdat de avond de enige mogelijkheid is voor werkende mensen om het festival mee te kunnen maken. Nu eindigt de middag met een Hanzewandeling onder leiding van stadsdichter Joost Oomen die zal duren van 15.30 tot en met 17.00 en eindigt in de Martinikerk. Onderweg zullen de dichters uit de de voormalige Hanzelanden opnieuw optreden.