Bestsellerauteur Paulo Coelho, gaat niet naar het stadion om een wedstrijd te bekijken. Opmerkelijk want de auteur van een heleboel zweverige boeken zat in de delegatie die de WK naar Brazilië haalde. In de Franse zondagskrant Le Journal du dimanche (afgekort JDD) laat hij zijn afkeer blijken van de huidige gang van zaken. De WK zou een tijd van gemeenschappelijkheid moeten zijn, maar het tegendeel is waar: ‘Mais c’est un désastre. Le pays veut montrer un visage qui n’est pas la vérité. Il y a une fracture entre le gouvernement et le peuple.’

En passant noemt Coelho Ronaldo ook nog een imbeciel in reactie op diens uitspraak dat het niet de taak van de WK was om voor goede infrastructuur te zorgen. ‘Hij had beter zijn mond kunnen houden,’ aldus de Braziliaanse schrijver.

Op Twitter heeft Coelho ook laten weten dat hij niet over de wedstrijden zal twitteren.

Al heeft hij het er wel moeilijk mee.

En bindt hij een beetje in over Ronaldo.

Coelho bouwt zo langzamerhand een reputatie op met nieuwsberichten dat hij niet komt. Vorig jaar kwam hij bijvoorbeeld niet naar de Frankfurter Buchmesse omdat de delegatie van Braziliaanse schrijvers vooral een resultaat was van nepotisme.

(foto: Coelho, Teixeira, Lula & Blatter before announcement of Brazil as 2014 FIFA World Cup host 2007-10-30, fragment via Wikimedia Commons)