Het Amsterdamse debathuis Felix Meritis moet een literatuurhuis worden, vindt Derk Haank, topman van het Duitse uitgeefhuis Springer. Felix Meritis functioneerde eerder als concertzaal en vervult als debathuis de laatste decennia vooral een (internationale) culturele en maatschappelijke rol. De organiserende stichting Felix Meritis kwam in 2013 in financiële problemen. Amsterdam kocht Felix Meritis eerder dit jaar over en wil het pand nu doorverkopen aan een bieder met een cultureel plan.

Derk Haank is een van de zeven kandidaten. Hij wil Felix Meritis veranderen in een literatuurhuis. In zijn plannen voorziet hij belangrijke rollen voor voormalig directeur van het Rijksmuseum Jan Willem Sieburgh als zakelijk leider, en voor Paulien Loerts. Zij is directeur van de ex-WPG-onderdelen De Arbeiderspers, Athenaeum-Polak & Van Gennep, Nijgh & Van Ditmar en Querido, die WPG in mei 2014 afstootte om financieel weer gezond te worden. Loerts’ uitgeverijen, waar Haank sinds kort mede-eigenaar van is, moeten in het ‘nieuwe’, literaire Felix Meritis worden ondergebracht. Per 1 januari 2015 hebben deze uitgeverijen namelijk geen eigen onderkomen meer.

Over de precieze invulling van dit ‘literatuurhuis’ is nog niets bekendgemaakt.

De crisis in het boekenvak begon relatief laat en bleek relatief mild. Niettemin hebben uitgeverijen het zwaar. Al enkele jaren voor de afslanking van WPG ging De Arbeiderspers tijdelijk samen met A.W. Bruna en verhuisde het van een sjiek grachtenpand in Amsterdam naar een bedrijfspand in Utrecht – “achter het station”. Atlas en Contact fuseerden, De Wereldbibliotheek ontsloeg noodgedwongen personeel en ging samen met Nieuw Amsterdam. Anderzijds richt éminence grise Robbert Ammerlaan, oud-directeur van De Bezige Bij, juist in deze turbulente tijden een nieuwe uitgeverij op: Hollands Diep.

Bron: NRC