De Dioraphte Jongerenliteratuur Prijs, de prijs voor het beste jongerenboek, krijgt opnieuw een nieuwe naam. Dat heeft Lisa Snijders van Boekhandel Stevens aan Tzum.info laten weten. Vanaf volgend jaar heet de prijs de Diorapthe Literatour Prijs. De naamsverandering heeft alles te maken met de Young Adult Boekenweek die eind maart 2015 voor het eerst zal plaatsvinden.

Snijders zet zich al lange tijd in voor een speciale Boekenweek voor Young Adult-boeken. De afgelopen maanden probeerde ze zoveel mogelijk collega-boekhandelaren enthousiast te maken voor haar plan en lobbyde ze bij de CPNB. De Young Adult Boekenweek gaat LITERATOUR heten.

De prijs voor het beste jongerenboek heette eerst de Grote Jongerenliteratuur Prijs. Sinds 2011 is de prijs genoemd naar de sponsor, de stichting Dioraphte. De Diorapthe Literatour Prijs, die altijd in april werd uitgereikt, zal dus nu verschoven worden naar de maand maart en ondergaat een naamsverandering die aansluit bij de naam van de Young Adult Boekenweek.

De naam LITERATOUR is niet nieuw. Vorig jaar bezocht een groep jonge schrijvers onder de naam LiteraTour scholen om scholieren kennis te laten maken met jongerenliteratuur. De tournee werd georganiseerd in het kader van de Dioraphte Jongerenliteratuur Prijs.