J.K. Rowling, de auteur van de succesvolle Harry Potter-reeks, werkt aan de scenario’s voor drie nieuwe boekverfilmingen. De films zullen ook over tovenaars en magische figuren gaan. In 2016, 2018 en 2020 zijn drie films gepland die zijn gebaseerd op Fantastic Beasts and where to find them, een schoolboek dat Harry Potter zelf in de verhalenreeks in zijn bezit heeft.

Deel één van de filmtrilogie, ‘Fantastic Beasts’, speelt zich af in New York, zo’n zeventig jaar voordat Harry Potter wordt geboren. De film gaat over Newt Scamander, de fictionele schrijver van Fantastic Beasts and where to find them. Het zal worden geregisseerd door David Yates, die ook de laatste vier Harry Potter-films regisseerde.

Begin oktober zorgde Rowling voor commotie door een vreemd bericht te Twitteren:

Cry, Foe! Run amok! Fa awry! My wand won’t tolerate this nonsense.

Fans over de hele wereld dachten dat het een aankondiging was voor een nieuw Harry Potter-boek, maar het was een aankondiging voor de filmreeks. De Tweet werd ontcijferd door een student, en bleek een anagram te zijn voor ‘Newt Scamander Only Meant to Stay in New York for a few hours’.

Van het fictieve boek Fantastic Beasts and where to find them verscheen overigens ook een echte versie in 2001. Het boek werd geschreven door J.K. Rowling, maar lijkt geschreven door Newt Scamander. In het boek staan zogenaamde aantekeningen van Harry Potter en zijn beste vrienden Ron en Hermelien. De opbrengsten van het boek gaan naar de liefdadigheidsinstelling Comic Relief. Naast de Harry Potter-reeks schreef Rowling de boeken The Casual Vacancy, The Cuckoo’s Calling en The Silk Worm (de laatste twee onder pseudoniem Robert Galbraith).