Gratis publiciteit. Het is de wens van iedere schrijver. Nog voordat je nieuwe roman in de winkel ligt, ontstaat er commotie. Het overkomt Kees van Beijnum.

Morgen ligt na vier jaar zijn nieuwe roman De offers in de boekhandel, maar er is nu al gedoe over het boek. Dat schrijft NRC Handelsblad vandaag.

De roman speelt een jaar na de capitulatie van Japan. Het Tokio Tribunaal is in volle gang. De hoofdpersoon is de Nederlander Rem Brink; hij is een van de rechters die een vonnis moeten vellen over de belangrijkste Japanse oorlogsmisdadigers.

Het personage is gebaseerd op het leven van de Nederlandse rechter Bert Röling (1906-1985). Maar zijn zoon Hugo Röling laat aan NRC Handelsblad weten dat Van Beijnum inbreuk heeft gemaakt op ‘het goede vertrouwen’ waarmee hij bronmateriaal ter inzage aan de schrijver heeft verstrekt.

Röling stelde materiaal van zijn vader namelijk beschikbaar voor een speelfilm over het Tokio Tribunaal. ‘De afspraak was dat hij ze voor de film zou gebruiken, niet voor een boek.’

Van Beijnum laat aan de krant weten:

Als ik een paar dingen uit de werkelijkheid van zijn vader heb meegenomen in het fictionele verhaal, dan staat het in geen enkele verhouding tot hoe ik die figuur heb opgebouwd.

Röling is bang dat lezers het hoofdpersonage als zijn vader zullen beschouwen. In de roman van Van Beijnum bezoekt de rechter een bordeel en hij heeft een buitenechtelijke relatie.