De kortgedingrechter in Antwerpen heeft besloten dat het boek Schoenaerts van Stan Lauryssens een sticker moet dragen met de boodschap ‘Dit boek bevat onjuistheden’, zo meldt De Morgen. Het boek handelt over de manisch-depressieve acteur Julien Schoenaerts.

Schoenaerts wordt beschouwd als één van de grootste naoorlogse acteurs van Vlaanderen. Zijn zoon Matthias Schoenaerts, die ook een internationaal bekende acteur is (in Nederland onder andere bekend van Zwartboek, Rundskop en De Bende van Oss), spande samen met zijn moeder de rechtszaak aan. Tijdens een eerdere rechtszaak gaf hij aan geschokt te zijn door het “wansmakelijk opportunisme en de schaamteloze lijkenpikkerij”.schoenaerts

Volgens de rechter zet auteur Stan Lauryssens zijn lezers al bij aanvang van het boek op het verkeerde been. Op de cover en de eerste bladzijde staat een verzonnen quote van Matthias Schoenaerts: “Mijn vader was een vijs kwijt, maar het was de juiste vijs”. Hierdoor wordt de indruk gewekt dat de acteur aan het boek heeft meegewerkt. De auteur en uitgever Manteau zouden de internationale bekendheid van de acteur gebruikt hebben om de verkoopcijfers van het boek op te jagen. De quote en de naam van Matthias Schoenaerts moeten bij de tweede druk uit het boek worden verwijderd. Op de boeken die nu in de handel zijn moet de sticker worden geplakt.

Stan Lauryssens is bekend van de boeken Dalí en ik, De man in de chacra, The Man Who Invented the Third Reich en de thriller Zwarte sneeuw. Hij blijft volhouden dat hij niets dan de waarheid heeft geschreven. Volgens zijn advocaat wordt het genre literaire non-fictie op deze manier onmogelijk gemaakt.