Tijd voor ons halfjaarlijks onderzoek naar de aanbiedingen van literaire uitgeverijen. In hoeverre kun je als gewone lezer zien wat er de komende maanden verschijnt? Komende donderdag vindt Vers voor de pers weer plaats: uitgeverijen showen hun nieuwe boeken aan kranten, tijdschriften en literaire websites. Blijft de trend van herontdekte meesterwerken ook in 2015 werken? Klik op de namen van de uitgeverijen om naar de catalogus te gaan.

AFdH: We kunnen ons bericht van een half jaar geleden kopiëren: het nichtje van de uitgever Thierry Abels mag een verhalenbundel uitbrengen, een Engels boek over de Verlichting. We wachten natuurlijk op A.L. Snijders. En waarom schrijft Erik Harteveld niet eens een roman in zijn eentje?

vlugt lege stadAmbo|Anthos: Op de site kun je na enig zoeken de ‘verwachte boeken’ vinden onder het tabblad ‘boeken’. Simone van der Vlugt komt met een boek over het bombardement op Rotterdam (bijbehorende blurb van Margriet: ‘Zo wordt geschiedenis weer leuk.’). Voor de rest erg veel vertaald werk (Hilsenrath, Chanter, Conklin). Bij non-fictie ‘Voor de lezers van De vergelding van Jan Brokken’ verschijnt van Bram de Graaf Het verraad van Benschop. Ook bij de non-fictie: een gebonden heruitgave van De goddelijke komedie van Dante Alighieri, omdat de man 750 jaar geleden geboren werd.

De Arbeiderspers: De site van de Singel uitgevers moet nog de lucht in, maar op issuu is de catalogus te vinden. Magdalena, het moederboek van Maarten ’t Hart, moet het gebrek aan grote uitgeversuccessen de laatste jaren goedmaken. Michiel Lieuwma (de linkerhelft van De Snijtafel) debuteert met de roman Paaltje aan de horizon. Onze eigen Lucas Zandberg komt met de historische roman De vergeten prins. Om naar uit te zien: Drie vroege verhalen van J.D. Salinger en de nieuwe, bij voorbaat spraakmakende, roman van Houellebecq. Klimt de uitgeverij daarmee weer uit het dal?

Aspekt: De voorjaarscatalogus staat nog niet online, maar we kunnen veilig gokken dat er weer veel boeken over de oorlog in zullen staan.

senecaAthenaeum: Ook de Athenaeum zit nog onder de Singelconstructie. Op issuu zien we een nieuwe vertaling van Marcel Proust, we hopen dat het vertaalwerk in een iets rapper tempo gaat dan dat van Thérèse Cornips. Voor de rest veel klassiekers in een hemeltergend nieuw jasje. Het wordt weer tijd om te kaften mensen.

Atlas Contact: Het enige uitgeversconcern met de wind in de zeilen lijkt het. Veel herdrukken dit voorjaar, maar nieuw werk van Jan Vantoortelboom. Bovenal kijken we uit naar In zee gaat niets verloren van onze medewerker L.H. Wiener. Van over de grenzen nieuw werk van Kazuo Ishiguro. Van Wouter Godijn verschijnt een nieuwe roman en P.F. Thomése behoort bij de topapen, want die krijgt zelfs een eigen folder. En er komt een Andreas Burnier-revival.

Azul Press: Kleine uitgever zonder voorjaarsaanbieding (bestaat de zaak nog wel?).

Babel & Voss: Er is vorig jaar 1 boekje verschenen, voor dit jaar staat niets op de planning. De site is weg, maar de uitgeverij blijft bestaan (weet je als je dat ene boekje gelezen hebt).

roth blonde negerBas Lubberhuizen: De uitgeverij is zojuist opgeslokt door Nieuw Amsterdam. Een voorjaarsfolder is hier te vinden, op de site de te verwachten boeken: Hoolarja, Dutchaboch! over Virginia Woolf in Nederland zal onze Woolf-kenner Doeke Sijens in vuur en vlam zetten. Er staat ook een nieuwe Joseph Roth op de planning en dat is altijd goed nieuws.

Bezige Bij: Eindelijk verschijnt dan het tweede deel van de Hermans-biografie. De Bezige Bij heeft alle hoop gevestigd op de nieuwe Leon de Winter, Geronimo. Voor de rest probeert men weer leven te blazen in Louis Ferron: De keisnijder van Fichtenwald (‘Een absolute klassieker’). We kijken echter ook uit naar de nieuwe Esther Freud en David Vann.

Bertram en de Leeuw: Wij zagen niets wat ons boeide.

Brandt: Boek over Bruce Springsteen, Bruce en ik. Verzamelboekje van De Speld: Zie Issuu.

BrunaBruna: Meisje in Jezus-houding op het omslag, als dat maar geen slecht voorteken is. De aanprijzingsteksten zijn het interessantst: ‘Het razendspannende vervolg op De Maagdensteen’ ‘Indrukwekkende thriller’ ‘Als je dit jaar maar één boek leest, zorg dan dat dit ‘m is’ ‘Twee vrouwen, één misdaad’ ‘Een totaal verslavende en verrassende thriller’ ‘Het derde deel in de verslavende thrillerserie’ ‘Een instant klassieker’ etc. etc.

Conserve: Als je op het tabblad ‘nieuw’ klikt vind je de nieuwe boeken. Veel politiek, maar we zien uit naar de literaire thriller van Hans Vervoort: Op zoek naar Doetje Dezentjé.

Cossee: Van de 72-jarige Andreas Oosthoek verschijnt een roman over twee jongens, ‘een liefde die vriendschap heet’.

Van Gennep: Vergeet Eus, want de eerste humoristische Turks-Nederlandse roman komt eraan en hij is geschreven door Erdal Balci. Ook Nachoem Wijnberg heeft een ‘oerkomische’ roman geschreven: Alle collega’s dood. Philip Hoorne komt met een nieuwe bundel.

De Geus: Van Henning Mankell verschijnt een autobiografie over zijn strijd tegen kanker. Hannah en Bert Wagendorp hebben een vader-dochterboekje gemaakt (als dat geen DWDD wordt). Interessanter is de nieuwe roman van Annelies Verbeke en Vamba Sherif.

De Harmonie: Vlag uit: voor het eerst kunnen we lezen wat er komende maanden gaat verschijnen. Wel veel nieuwe poëziebundels (Bindervoet, De Jong, Holtrigter) en strips, maar geen enkele roman voor volwassenen.

Historische Uitgeverij: De oude prospectus uit 2013 staat nog steeds online. Er verschijnen wel nieuwe boeken, maar dat is nergens te zien.

Holland: Op issuu te vinden. Alleen kinderboeken en een enkele jeugdroman met een veelbelovende titel: Moord op school. ‘De ijzige kou van de dood….’

graham swiftHollands Diep: De eerste uitgave van Ammerlaan laat meteen durf zien. Eimear McBride, literaire essays van Leslie Jamison, een biografie van Virginia Woolf. Graham Swift die is meegenomen van De Bezige Bij. Een biografie over Lucian Freud. Hoppa, Hollands Diep staat, zonder dat er op voorhand een bestseller in huis is.

Hoogland & Van Klaveren: Mooie uitgeverij maar de voorjaarsaanbieding is er nog niet.

IJzer: Pierre-Joseph Proudhon gaat het helemaal maken. En andere boeken voor de liefhebbers. Op issuu de aanbieding.

In de Knipscheer: Er staan nog maar 3 titels op de lijst, waarvan 1 herdruk, 1 poëziebundel en 1 literair tijdschrift.

Karaat: Nog geen nieuwe folder omdat de najaarsfolder ook de winterfolder was. Op de planning staat onder meer een nieuwe Valeria Luiselli – De geschiedenis van mijn tanden.

Kok: Ter gelegenheid van het tienjarig jubileum van het overlijden van Nel Benschop verschijnt een bundel met haar 100 mooiste gedichten.

Koppernik: Na het succes van Wessel te Gussinklo is er nog 1 boek verschenen vorig jaar. Op de website staan geen boeken die nog op het punt van verschijnen staan.

De Kring: Een nieuwe roman van Hans Münstermann en Mirjam Guensberg en de Terlouwtjes hebben ook weer wat bij elkaar gepend.

Lebowski: Deze maand verschijnt nog het grote Ibiza-boek van Esther J. Ending. Voor de rest lijkt het een wat tam voorjaar te worden, ware het niet dat de boeken voor de ‘Lebowski Book of the Month Club’ er nog niet tussen staan. Robert Walser wordt deze maand gebracht, volgende maand Ab Visser en zo gaat dat door.

cover-caviasopproef-lowresLeesmagazijn: Het is even zoeken op de website van deze sympathieke uitgeverij maar dan vind je aankondigingen van boeken van o.a. Slavoj Žižek, Koenraad Goudeseune en Ludvík Vaculík. Vooral de titel Cavia’s op proef wekt verwachtingen.

Lemniscaat: De catalogus young-adult staat helaas nog niet online. In de catalogus non-fictie wordt de naam van José Ortega y Gasset gekoppeld aan Stoner.

Liverse: Er worden veel poëziebundels verwacht, onder meer één van onze medewerker Chrétien Breukers.

Link: Er is nog geen nieuwe catalogus beschikbaar en dat gebeurt ook niet meer, want de uitgeverij is vorige maand overleden.

Marmer: Puntje van verbetering is de site: we kunnen de verwachte boeken opnieuw niet vinden. Zelf maar even gezocht op issuu en ja hoor. Nog een boek van Chrétien Breukers: de roman Lot. Marmer pusht ook een klassieker: Out of Africa van Karen Blixen.

Merdiaan: De nieuwe Charles Lewinsky en de nieuwe Hilary Mantel zijn de paradepaardjes van uitgeefster Nelleke Geel.

Meulenhoff: Of op Issuu. Uit de schatkamer deze keer Bruno Schulz. Jens Christian Grondahl komt met Portret van een man.

Grunberg het bestandNijgh & Van Ditmar: De website hoort ook bij de Singel Uitgeverijen en uit de lucht op dit moment. In de aanbieding op issuu zien we een nieuwe strip van Barbara Stok, deze keer over H.N. Werkman. Alle hoop is gevestigd op de nieuwe Grunberg waarover niets gezegd kan worden. De biografie van pornoster Bobbi Eden komt in een goedkope editie op de markt. Ingenaaid.

Nieuw Amsterdam: De website van Nieuw Amsterdam raakt hoe langer hoe meer achterhaald, ooit een voorloper nu een ratjetoe, maar we vonden de folder hier. We zien uit naar De vijfde dag van Frank Noë.

Van Oorschot: Stephan Enter komt met een opvolger van Grip, Compassie geheten en breidt daar in ieder geval zijn titels van één woord mee uit. De poëziekalender voor 2016 wordt ook al aangekondigd (wat!).

Palmslag: geen literatuur in de pijplijn.

nog geen titelPassage: De folder van Passage heeft een upgrade ondergaan. Paul Gellings komt met de roman De jacht op de klaproos. Lupko Ellen komt met een nieuwe thriller getiteld Nog geen titel. Het wordt geen Ludde Menkema-boek verklapt Ellen.

Podium: Hier bij Issuu. Nieuw werk van Renate Dorrestein en Alex Boogers voor het voorjaar..

Prometheus en Bert Bakker: De tweede roman van Mano Bouzamour (‘Een genadeloos boek dat ongetwijfeld veel stof zal doen opwaaien.’), Rick Nieman komt met een romandebuut (‘veel media-aandacht’) dat door literatuurcriticus Wilfred Genee al wordt aangekeild: ‘Heerlijk verhaal, leest geweldig weg. Rick Nieman kan goed vertellen over anderen, maar zijn eigen

verhaal is ook zeer de moeite waard.’ Het thrillerdebuut van de broertjes Heerma van Voss. Arie Storm komt met een nieuwe roman en oud-Tzummer Peter Middendorp met een verse bundeling columns.

Querido: Singel uitgeverijen dus website weg. Op issuu lezen we dat Arthur Umbgrove met een nieuwe roman komt Paradise Village. Maar reikhalzend kijken we uit naar de brieven van Frans Kellendonk. Anne Provoost komt met een boek over haar grootmoeder.

Signatuur: Wat blijft er over nu Nelleke Geel de tent heeft leeggetrokken. In het sterfhuis zien we nog een nieuwe vertaling van Jochem Meyerhoff – Wanneer wordt het eindelijk weer zoals het nooit geweest is?

Thomas Rap: Remington van Bert Natter, dat moet de hit worden van het voorjaar.

Unieboek/Spectrum: In plaats van één megafolder, nu vier kleinere. Blader ze eens lekker door.

omslag Lucas Zandberg 16nov-2.inddUitgeverij kleine Uil: Komt ook met een folder, maar de verwachte boeken staan onderaan de pagina met delen in de Tzum-reeks van Johannes van der Sluis, Mark Cloostermans en Chrétien Breukers (2x). Alexander Reeuwijk komt met een reisboek over Iran. Tzummer Doeke Sijens verzorgt een boek over Fie Werkman en Lucas Zandberg komt met een volledig herziene uitgave van zijn debuut.

Vantilt: Op de site en bij issuu. er komt een heruitgave van Aan zee van Eric de Kuyper, oh mocht dat eens een boek van de maand worden bij DWDD. Voor juni staat De leeslijst op stapel over 222 hoogtepunten uit de Nederlandstalige literatuur. De canon wordt misschien opgeschud.

Wereldbibliotheek: Men zet in op Martín Caparrós

De honger. Martin Michael Driessen en de dichteres Liesbeth Lagemaat, schreven onder de naam Eva Wanjek de roman Lizzie.

Xander: Op de site is wederom niets te vinden, maar wel bij Issuu. Jelmer Jepsen is overgestapt en komt met De circusvrouw uit bij zijn nieuwe uitgever.

Peildatum 7 januari 2015