Dichteres Ellen Deckwitz mocht vandaag in nrc.next de deelnemers van het Songfestival analyseren. Ze vindt het doodzonde dat het meer om de outfits gaat dan om de nummers. Daarom keek Deckwitz eens goed naar de teksten van de nummers.

De teksten dit jaar zijn weinig origineel, vindt ze. Originele invalshoeken zoals Abba’s Waterloo, waarbij als hoofdmetafoor Napoleon wordt genomen in plaats van licht of schaduw, zijn er niet. Er wordt volgens haar flink geput uit het woordenboek van Algemene Engelse Uitdrukkingen. Ook onze inzending (Trijntje Oosterhuis met Walk Along) is tekstueel niet ‘de Heilige Graal’.

Die is zelfs erg zwak vergeleken met de al middelmatige andere teksten. Op een tekst van 213 woorden komt 24 keer ‘why’ voor. Met andere woorden: meer dan 10 procent van de tekst bestaat uit het woord ‘waarom’. En dat vroeg ik me ook af, na het horen van de andere clichés in het nummer, als ‘I wish you were waiting, with roses in sunset yeah’. Gelukkig brengt Oosterhuis het overtuigend, maar de tekst an sich is om te huilen.