Het debat over PEN Nederland woekert maar voort. Het begon allemaal met het Festival van het Vrije Woord waar cartoonist Kurt Westergaard aanwezig was. PEN Nederland trok zich terug uit de organisatie van dat festival. Dichteres Elly de Waard zegde daarom haar lidmaatschap van PEN op, daarna kwam het bestuur met verschillende reacties (zie hier en hier), en nog meer schrijvers mengden zich in het debat (zoals Tommy Wieringa en A.H.J. Dautzenberg). In haar stuk op de site van HP/De Tijd vraagt dichteres Johanna Geels nu ook om het vertrek van het PEN-bestuur.

Ze schrijft:

Ik denk dat de deelnemers van het festival prima in staat waren om zélf de afweging te maken. Ze waren tenslotte op de hoogte gesteld van de beveiligingseisen, de komst van Westergaard. Het lijkt mij de taak van PEN om een sterk signaal af te geven. Dat ze er zijn, er stáán. Opdat schrijvers in gevaar zich gesterkt voelen.

Geels vervolgt:

Het bestuur van PEN zal het heus niet kwaad bedoelen, ze doen goed werk, en dat is te prijzen. Maar de manier waarop ze dit hebben aangepakt getuigt van grote naïviteit en knulligheid. Door zich zonder valide reden zo plotseling terug te trekken uit het festival en het verdraaien van de gang van zaken heeft het PEN-bestuur wat mij betreft dan ook zijn geloofwaardigheid geheel verloren. Dappere strijders verdienen dappere (en eerlijke) verdedigers, tenslotte.

Foto ©: Hadewych Veys.