Waar critici bij nominaties voor literaire prijzen meestal verdeeld zijn over de uiteindelijke winnaar, lijkt dat bij de nominaties voor de C. Buddingh’-prijs 2015 niet het geval te zijn.

De C. Buddingh’-prijs bekroont jaarlijks het beste Nederlandstalige poëziedebuut. Dit jaar zijn genomineerd: Rens van der Knoop met Twee mannen spreken elkaar ongemerkt aan, Jeroen van Rooij met Niemand had er enig idee van wat er aan de hand was, Saskia Stehouwer met Wachtkamers en Runa Svetlikova met Deze zachte witte kamer.

Volgens critici is duidelijk wie de prijs moet winnen: Runa Svetlikova. In de Groene Amsterdammer oordeelt recensent Piet Gerbrandy:

Svetlikova schildert en swingt, denkt en bezweert, maar grijpt je vooral bij je lurven doordat haar gedichten aan existentiële kwesties raken. […] Svetlikova steekt met kop en schouders boven haar drie concurrenten uit.

En Arie van den Berg schrijft vandaag in NRC Handelsblad:

De jury van de Belgische Herman de Coninckprijs zag een krachtig talent en bekroonde het debuut van Runa Svetlikova. De jury van de C. Buddingh’-prijs 2015 zal niet anders doen, hoop ik.

Overigens dacht iedereen dat Kira Wuck in 2013 de debuutprijs zou winnen, maar dit ging toen niet door.

Aan de C. Buddingh’-prijs is een geldbedrag van € 1.200,- verbonden. De winnaar zal volgende week bekend worden gemaakt tijdens het Poetry International Festival.