Afgelopen maandag overleed schrijver Ger Verrips. Misschien is zijn debuut, Zorg dat je een gekkenbriefje krijgt uit 1973, wel zijn bekendste titel. In 2004 verscheen Denkbeelden uit een dubbelleven. Biografie van Karel van het Reve bij De Arbeiderspers. Interessant omdat Karel van het Reve, geboren in een communistisch nest beschreven werd door een schrijver die tot 1978 lid was van de CPN. Het boek kon niet rekenen op een lovend onthaal in de pers. Arjen Fortuin schreef in NRC Handelsblad:

Deze biografie schiet in psychologisch opzicht pijnlijk tekort. Verrips’ stroeve stijl contrasteert met de helderheid van de formuleringen van zijn onderwerp. […] Zo is de eerste biografie van Karel van het Reve voor een belangrijk deel mislukt.

Ook Jan Blokker vroeg zich in de Volkskrant af of Verrips wel de juiste man was om deze biografie te schrijven.

Eerder schreef hij een biografie over Albert Camus. Verrips is bestuurslid van de Vereniging van Letterkundigen geweest. De nagalm van zijn communistische verleden bleef zijn literaire carrière voor een deel schaden. Nog in 1986 werd hij door De Waarheid ondervraagd over het belang van een communistische partij in Nederland en uit zijn antwoorden blijkt nog steeds een teleurstelling over de praktijk die niet aansloot bij de theorie.

Ik denk dat tegenwoordig nog maar heel weinig mensen de Sowjet- Unie als inspirerend voorbeeld zien. De geschiedenis bleek heel anders uit te pakken dan het gestelde ideaal. De groeikracht van het kapitalisme bleek men onderschat te hebben en de banden tussen de Derde en de socialistische wereld bleken niet zo vanzelfsprekend te zijn als men had gehoopt.

Ger Verrips is 86 geworden.