Het is wellicht aan uw aandacht ontsnapt maar deze week is het Gerrit Komrijweek. In Winterswijk, zijn geboorteplaats. Het Gerrit Komrij College en de gemeente Winterswijk hebben de handen ineengeslagen om een van hun beroemdste inwoners (ook Piet Mondriaan komt uit Winterswijk) te eren.

Op maandag 12 oktober werd er door de burgemeester en door levenspartner Charles Hofman in het plaveisel voor het huis aan de Iepenstraat 23 een tegeltje onthuld omdat aldaar op 30 maart 1944 deze ‘zoon van Winterswijk’ ter wereld kwam. Tot aan zijn eindexamen woonde hij in de Iepenstraat maar tot aan zijn dood heeft hij de straat van zijn jeugd gekoesterd: ‘Het blijft mijn straatje, veilig geparkeerd in mijn gedachten.’

Andere activiteiten betroffen een Komrijwandeling, leerlingen van het Komrij College die gedichten voordroegen, een heus Komrijdictee, bestaande uit spitsvondigheden uit Komrij’s oeuvre, een workshop onder leiding van Kees van Kooten en Komrijbiograaf Arie Pos én de Gerrit Komrijlezing.

De allereerste Komrijlezing werd gehouden door Onno Blom in 2012, bij de opening van de zojuist verhuisde middelbare school De Driemark, die bij die gelegenheid werd omgedoopt in het Gerrit Komrij College. Kees van Kooten hield woensdag de tweede lezing al klinkt dat woord wat te stijf voor de gevarieerde en geanimeerde manier waarop hij zijn herinneringen aan zijn vriend Gerrit deelde met het publiek.

En toen was die Komrijweek nog niet ten einde, want gisterochtend werd op een koud en winderig station (Komrij en Hofman verhuisden met réden naar Portugal) een nieuwe treincoupé van Arriva in gebruik genomen. Charles Hofman en Kees van Kooten mochten op de knopjes drukken en toen sprongen de deuren van de gloednieuwe Gerrit Komrijcoupé open waarna men naar binnen mocht, ondanks de oplichtende waarschuwing vooral niet in te stappen. De coupé heeft stoelen en ‘tafeltjes om aan te schrijven’, foto’s van de jonge Komrij op de wanden en achter glas, het gedicht ‘Winterswijk’, door Komrij opgetekend in de trein tussen Middelburg en Roosendaal.

Klein detail is dat de Komrijcoupé opmerkelijk genoeg deel uitmaakt van de Mary Dresselhuystrein. Kees van Kooten zag daar geen bezwaar in: volgens hem zal de trein binnen de kortste keren de Komrijtrein heten en is Mary Dresselhuys nog slechts de naamgeefster van het toilet. ‘Áltijd bezet, dat Mary Dresselhuystoilet!’

Het Komrij college
Het Komrij college
Iepenstraat 23, geboortehuis Komrij
Iepenstraat 23, geboortehuis Komrij
Gedenksteen
Gedenksteen
Kees van Kooten houdt de Komrijlezing
Kees van Kooten houdt de Komrijlezing
Van Kooten signeert na afloop van de Komrijlezing
Van Kooten signeert na afloop van de Komrijlezing
Komrij in de trein
Komrij in de trein
Mark Schaevers en zijn idool
Mark Schaevers en zijn idool
Van Kooten en Hofman in de trein
Van Kooten en Hofman in de trein
Station Winterswijk
Station Winterswijk

(Alle foto’s: © Roos Custers. ‘Van Kooten signeert na afloop van de Komrijlezing’ © Dolf Verlinden)