In het VPRO-radioprogramma Nooit meer slapen maakte Kees ’t Hart zojuist de vijf genomineerden voor de VSB Poëzieprijs 2016 bekend. De genomineerden zijn:

Pieter Boskma – Zelf (De Bezige Bij)

Geert van Istendael – Het was wat was (Atlas Contact)

Ilja Leonard Pfeijffer – Idyllen (De Arbeiderspers)

Toon Tellegen – De werkelijkheid (Querido)

Maud Vanhauwaert – Wij zijn evenwijdig _ (Querido)

De winnaar van de VSB Poëzieprijs ontvangt 25.000 euro. De uitreiking van de VSB Poëzieprijs 2016 vindt op 27 januari a.s. in Groningen (in tegenstelling tot Rotterdam wat in de radio-uitzending werd gezegd) plaats tijdens de Poëzieweek 2016. De dichters gaan wel, in tegenstelling tot wat in het programma werd gezegd, vooraf op tournee door Vlaanderen en Nederland.

De jury van de VSB Poëzieprijs 2016 boog zich dit jaar over 114 dichtbundels, zeven bundels meer dan vorig jaar. Uit de zeer diverse en kwalitatief hoogstaande inzendingen spreekt ontegenzeggelijk de vitaliteit van de poëzie. Vertrouwde thema’s als de zoektocht naar de eigen identiteit, het spel met werkelijkheid en verbeelding en het verlangen naar taalkunst ontbraken niet. Daarnaast viel de jury een tendens op van expliciet politiek engagement in de vorm van kritische reflectie op de economische en ecologische crises. Ook werd opvallend veel gebruik gemaakt van het werk van voorgangers: veel dichters putten dankbaar uit het enorme reservoir aan vormen, beelden en stijlen om op toch weer verrassende wijze betekenis te geven aan de wereld van vandaag. De jury heeft met genoegen de vijf bundels die binnen dit bonte gezelschap uitblinken door originaliteit, kracht en poëtische schoonheid met een nominatie beloond.

In de jury zaten dit jaar: Kees ’t Hart (Voorzitter), Jan Gielkens, Kris Humbeeck, Hester Knibbe (winnaar van de VSB Poëzieprijs 2015) en Marrigje Paijmans.