Vandaag een mail naar ondergetekende van Joost de Vries:

Beste Coen,

afgelopen week had ik een pittige briefwisseling met Thomése in De Groene, dat heb je misschien opgemerkt. Daarna bleef het kriebelen, dus schreef ik nog een tekst. Ik wil die graag in het hart van de literatuur laten landen (om het zo te zeggen) en anderen de gelegenheid geven om mee te discussiëren. Daarom wil ik de tekst aan Tzum aanbieden. Hij is circa 1.000 woorden, wellicht wat lang voor internet, maar dat lijkt me op Tzum geen bezwaar. Laat zsm even weten of en vooral ook wanneer je de tekst wilt publiceren want het is nu actueel en volgende week wrs niet meer. Artem non odit nisi ignarus

Hartelijke groet,

Joost

Het leek me interessant om te plaatsen, alhoewel ik terugmailde dat ik aan de kant van P.F. Thomése stond.

Dank voor de vlotte reactie, Coen. En zoals Voltaire al schreef: ‘Je ne suis pas d’accord avec ce que vous dites, mais je défendrai jusqu’à la mort votre droit de le dire’. Laten we het dan meteen vanmiddag doen. Heb je een idee voor een afbeelding? Desnoods iets van Star Wars wat mij betreft; dat is wel mooie knipoog… Ik weet dat het om niet is. Kun je wel zorgen dat het goed, dwz langs al jouw kanalen, verspreid wordt? HG, Joost.

Toch waren er bepaalde zinsnedes in het stuk waarbij ik wat argwaan kreeg, die zouden wat al te ironisch zijn, dus ik probeerde te verifiëren of ik met de echte Joost de Vries te maken had. Kon hij me een Facebookbericht sturen? Helaas, dat kon hij niet. Hij kon me ook niet telefoneren, noch kon hij een Facebookbericht liken. De toon werd wat minder vriendelijk:

gvd, Coen. ik ben in het buitenland ivm vertaling van Republiek, zit in gesprek. graag of niet zou ik zeggen.

Dan niet, dacht ik, en ik ging naar de sportschool. Bij thuiskomst bleek The Post online het artikel wel geplaatst te hebben en na een reactie van de echte Joost de Vries erkenden ze meteen dat ze iets te goedgelovig waren.

Jamal Ouariachi en David Pefko beweren op Facebook dat zij niet achter de grap zitten. Wie dan wel. Het ip-adres vanwaar de mails zijn gestuurd wordt gelokaliseerd middenin Amsterdam. Kan soms een kilometertje schelen van de echte plek. Misschien herkent iemand wat?

Ip adres de vries

Ik had al een word-cloud gemaakt als afbeelding bij het stuk. Dat is nu niet voor niets geweest.