Een van de meest vooraanstaande Taalkundigen van het land (en daarnaast iemand die de taalkunde via het enthousiasmerende Neder-L voor een groot publiek toegankelijk maakt), Marc van Oostendorp is zodanig door de Universiteit van Leiden geschoffeerd dat hij per direct besloten heeft zijn activiteiten te staken. Dat schrijft hij in het blad Mare.

Er waren verwachtingen gewekt omtrent een aanstelling (Van Oostendorp werkt naar eigen zeggen gratis, ‘onder andere als (bijzonder) hoogleraar, voor deze universiteit – ik kan me dat permitteren omdat mijn werkgever, het Meertens Instituut, mij dat toestaat.’)

Als het de bedoeling had om mij te kwetsen, dan is het glorieus gelukt. Ik ben zeer gekwetst. Begrijp me goed: ik vind niet dat ik door voor Leiden te werken recht heb verworven op enigerlei tegenprestatie. Als men mij niet ziet zitten, zijn daar vast goede redenen voor. Maar ik zou denken dat ik wel het recht had verworven op een redelijke afhandeling van mijn dossier; dat men mij op zijn minst de kans had gegeven mij nader te presenteren.

Lees het hele stuk van Van Oostendorp hier.