Tijd voor ons halfjaarlijks onderzoek naar de aanbiedingen van literaire uitgeverijen. In hoeverre kun je als gewone lezer zien wat er de komende maanden verschijnt? Morgen is het weer Manuscripta: uitgeverijen (niet alle) showen hun nieuwe boeken aan lezers. Klik op de namen van de uitgeverijen om naar de catalogus te gaan.

vsszkvAFdH: A.L. Snijders en Lydia Davis in één Engelstalig boek maakt van de uitgeverij uit Enschede AFdH Publishers. Voor het najaar staat ook een vertaling van twee verhalen van Stefan Zweig op de rol.

Ambo | Anthos: De klapper voor het najaar moet De greppel van Herman Koch worden. De nieuwe roman van Auke Hulst, En ik herinner me Titus Broederland wordt gevierd met een heruitgave van zijn debuut Jij en ik en alles daartussenin. Ook om naar uit te zien: de nieuwe Juli Zeh.

De Arbeiderspers: De uitgeverij had dit voorjaar eindelijk weer een paar mooie titels in de Privédomein-reeks en in het najaar komt daar een deel Arnon Grunberg bij. Nieuwe romans van Christiaan Weijts en Anne Büdgen staan aangekondigd en de uitgeverij gaat ook verder met het uitgeven van het werk van Clarice Lispector. De nieuwe Tessa de Loo heet Liefde in Pangea.

Aspekt: Veel oorlog en politiek, maar ook een boek over P.C. Hooft Een volmaakte Hollandse Magistraat. Curieus: Paul Dentz: Jacob Roggeveen, Boudewijn Büch en de ontdekking van Paaseiland.

Athenaeum: Oude en nieuwe vertalingen van meesterwerken: van Virginia Woolf (De jaren, voor het eerst vertaald), Franz Kafka, Petronius, George Eliot en Alain-Fournier. Je kunt met gerust hart een half jaar debuten overslaan.

Atlas Contact: De jaarlijkse Dimitri Verhulst, de nieuwe Nelleke Noordervliet, een nieuwe A.H.J. Dautzenberg. Van onze eigen L.H. Wiener verschijnt Portretten, met portretten van collega’s (dood of levend). Ook nieuw werk (maar geen romans) van Oek de Jong en Adriaan van Dis (die 70 wordt, hoera). Een nieuwe Heerma van Voss (Sandra deze keer). In de non-fictie-gids de aankondiging van het supplement op De laatste deur door Jeroen Brouwers, mét Joost Zwagerman en Wim Brands.

Bananafish: Een nieuwe uitgeverij voor ‘vreemd genoeg onvertaalde literatuur’, maar zonder najaar voorlopig.

De Bezige Bij: Ondanks de grote leegloop weet de Bijenkorf (inclusief Thomas Rap en Cargo) toch een aanbiedingsfolder te produceren van meer dan 100 bladzijden, dus er blijven wel wat auteurs over. En als daarin nieuwe boeken aangekondigd worden van Cees Nooteboom, Stefan Hertmans, Margriet de Moor, Jan Cremer en Erwin Mortier, om er maar een paar te noemen, dan zie je dat er ook nog wat auteurs van naam overblijven al zitten die voornamelijk in de categorie 50+. Robbert Ammerlaan schreef een biografische schets over Mulisch en ook de biografie over Juliana is ook een werk om naar uit te zien.

Bertram en de Leeuw: De nieuwe Mascha Feokistova ‘Na de persoonlijke levenslessen van Mascha uit haar eerste boek, is zij nu twee jaar verder. Er is veel gebeurd.’ Oei, oei, oei.

Brandt: Ook uitgeverij Brandt geeft weer boeken uit dit najaar.

Bruna: Thrillers, thrillers, thrillers, thrillers. Interessant E.O. Chirovici met Boek der spiegels (‘voor liefhebbers van Donna Tartt en Joël Dicker’).

Cargo: Opgenomen in de Bij-brochure de nieuwe Tomas Ross en andere spannende zaken.

Conserve: De horrorsite van de uitgeverij is nog steeds in de lucht. Je kunt er ook een huisje op Bali huren. Als je op ‘nieuw’ klikt kom je een rijtje boeken tegen. De meeste daarvan zijn al uitgegeven.

ruiter mersbergenCossee: Bette Adriaanse debuteert. Jan van Mersbergen komt met een nieuwe roman: De ruiter, warm aanbevolen door Herman Koch. ‘Dit is zo’n boek waardoor je op de eerste pagina wordt vastgegrepen en niet meer losgelaten.’ Bregje Hofstede voegt een boek aan de groeiende stapel burn out-boeken toe. Daarnaast weer veel levende en dode Duitse schrijvers.

Douane: De najaarsaanbieding staat waar?

Van Gennep: De najaarsaanbieding is nog niet gearriveerd.

De Geus: Altijd goed in vertalingen van bekende en nog onbekende auteurs. In de Nederlandstalige literatuur zien we nieuw werk van Annelies Verbeke, Annelies Beck en Patty Stenger (‘Voor de lezer van Ronald Giphart’)

De Harmonie: De iedereen, zo heet de vertaling door Erik Bindervoet van Elckerlijc. En fijn: een nieuwe Ian McEwan.

Historische Uitgeverij: De enige uitgeverij die het zich kan permitteren om de oude prospectus uit 2013 nog steeds online te laten staan.

Holland: Kinderboeken. Paarden en zo.

Hollands Diep: Een biografie van meer dan 600 bladzijden over Piet Mondriaan. Daarnaast veel vertaald literair werk, zoals van Linn Ullmann.

Hoogland & Van Klaveren: De najaarscatalogus staat nog niet online.

IJzer: Een nieuwe site waarop alles het doet. In de aanbiedingsfolder natuurlijk Richard Wagner, maar ook Thomas Barnhard: Op de boomgrens.

In de Knipscheer: Van Peter de Rijk verschijnt Stemmen uit de wereldliteratuur, veertien literaire interviews. De biografie over Albert Helman van Michiel van Kempen staat op punt van verschijnen.

voorkant-Monniksoog-195x300Karaat: De roman van Frans Budé is doorgeschoven naar het najaar. Opmerkelijk is echter de dichtbundel Monniksoog van Cees Nooteboom. ‘Monniksoog is te lezen als een bundeling van 33 losse gedichten, maar ook als één enkel gedicht over een dichtersleven, over een oereiland, en over de – bijna oosterse – verstilling die je kunt aantreffen op duin, strand en schelpenpad.’

Karakter: ‘Meer boeken voor mannen.’ Behalve de roman van Amy Gentry. ‘4,6 sterren op Goodreads.’

Karmijn: Onder meer E.M. Delafield – Dagboek van een provincievrouw. ‘Bridget Jones avant la lettre’.

Kok: De nieuwe Glennon Doyle Melton (‘Brené Brown meets Elizabeth Gilbert’). Daarnaast veel boeken over de succesauteur God. In oktober verschijnt een vertaling van De navolging van Christus van Thomas a Kempis. Van de vorig jaar overleden Jaap Zijlstra verschijnt een verzameling van zijn saaie, zeg religieuze, poëzie.

Koppernik: C.L. Luitzen komt met de debuutroman Opkomst en ondergang.

De Kring: Jan Terlouw wordt 85 (hoera) en dat wordt onder meer gevierd met de verschijning van het jeugdboek Het hebzuchtgas.

Lebowski: Hollands Diep heeft Linn Ullmann, maar Lebowski heeft Regina Ullmann. Johan Fretz komt met de roman Hotel Torarica. Van Erik Jan Harmens verschijnt Pauwl, een roman over autisme.

Leesmagazijn: Met Mieke Telkamp zeggen wij: Waarheen leidt de weg?

Lemniscaat: Peter Paul Rauwerda schreef een roman ‘voor de lezers van Honderd jaar eenzaamheid en De schaduw van de wind‘. Er is ook een aparte folder voor jeugdboeken.

Liverse: Er worden een hoop nieuwe boeken verwacht, onder meer van Manuel Kneepkens. Karin Giphart komt met een boek over haar moeder: Wijnie, een familiesprookje.

Bas Lubberhuizen: Een dubbelbiografie van schrijver F. Bordewijk en componiste J. Bordewijk-Roepman. We zien ook uit naar Joris van Casteren met een boek over de Amsterdamse Athenaeum Boekhandel Is u bekend met het alfabet?

Jurgen Maas: De eerste roman van ‘Mounir Samuel (1989), voorheen bekend als Monique Samuel’: Liefde is een rebelse vogel.

Das Mag: Met al die schrijvers die overstappen naar deze jonge uitgeverij komt er vast een interessant najaar. Alleen is op de site niet te zien wat er op de rol staat.

Magonia: Op de site wordt het volgende aangekondigd: ‘de romans Ravijn, van Jasper van Buren, Net veertien van André Platteel, De Sarcofaag, van Fan Eberhard en Een held in onze tijd, van Bert Bakker.’

Marmer: Saskia Stehouwer komt met haar tweede bundel. Daarnaast de nieuwe Rita Spijker, een novelle van Anke Kranendonk en een roman van Michiel Löffler, volgens Jasper Henderson ‘een kruising tussen een boeddhistisch traktaat en Boven is het stil van Gerbrand Bakker.’

Meulenhoff: Korte gesprekken met afgrijselijke mannen van David Foster Wallace verschijnt in oktober. Van Eva Kelder verschijnt haar tweede roman.

Nijgh & Van Ditmar: Femke Schavemaker komt met een debuut ‘in de traditie van Sylvia Plath. Ties Teurlings debuteert ook: ‘Roz Chast meets Frans Pointl.’ Daarnaast het nieuwe kassaboekje van cashcow Sylvia Witteman (‘Van de bundels van Sylvia Witteman worden immer ruim 10.000 exemplaren verkocht’).

Nieuw Amsterdam: De kloten van de mus, zo heet het nieuwe boek van Kees Moeliker. Nieuwe romans van Jeroen Thijssen en Karin Giphart (‘met de spanning van Marion Pauw en de urgentie van Dave Eggers’). Van Jos Versteegen verschijnt de dichtbundel Woon ik hier.

maria barnas augustusVan Oorschot: Het oorlogsdagboek van Hanny Michaelis komt eraan. Graa Boomsma komt met een biografie van A. Alberts. Daarnaast de eerste roman van Maria Barnas bij Van Oorschot, maar de vierde poëziebundel van Ester Naomi Perquin. Het wordt een mooi najaar bij deze uitgever.

Palmslag: De uitgeverij verwacht veel van Dit is Flop. ‘Flop is een vrolijk en eigenwijs meisje. Ze doet heel gewone dingen. Op de fiets naar school (leuk!), haar kamer opruimen (stom!), zich vervelen (bah!), naar de bakker (lekker!), stoeien met papa en Siem (lachen!), spelen met knuffel Hond (gezellig!) en mopperen omdat papa en mama streng zijn (grrr!).’

Passage: De uitgeverij bestaat 25 jaar (hoera) en viert dat met een boek over uitgeverij Passage. Marleen Nagtegaal, die voorheen veel deed voor Tzum, komt met haar debuut Vrije vectoren. Een daad van rechtvaardigheid is een boek van tekenaar Kees Willemen: Waar zijn onze intellectuelen gebleven?

Podium: Lieve van Ronald Giphart is doorgeschoven naar deze maand. De nieuwe Kluun zou ook eindelijk komen, maar deze staat no niet in het rijtje ‘verwacht’. Het zal toch niet zo zijn…

Polis: Tijl Nuyts debuteert als dichter.

Prometheus: De Nederlandse poëzie van de twintigste en de eenentwintigste eeuw in 1000 en enige gedichten van Ilja Leonard Pfeijffer is hopelijk goed voor enig poëtisch polemiseren. Interessant: nieuw werk van Zadie Smith, Karin Amatmoekrim. Sander Kok debuteert en Astrid H. Roemer komt met een nieuwe roman. De jaarlijkse Arie Storm met een hoofdpersoon die erg op Arie Storm lijkt ligt ook al weer te wachten op de reikhalzende lezertjes.

Q: Het Trabantje van de Singel Uitgeverijen. We konden geen literatuur ontdekken.

Querido: Veel oude kanonnen. Kees ’t Hart schreef een roman over overlast in de buurt, Robert Anker over Gent, lepra en de heilige Livinus, K. Schippers komt met een groot kijkboek. Maar ook jong talent: Luuk Imhann: ‘Ruim baan voor jong talent van wereldklasse’. Bij Querido zijn ze er nogal zeker van: ‘Paradijs is een hedendaags antwoord op William Goldings Lord of the Flies, leest als een prequel op Joseph Conrads Heart of Darkness en durft hardop de vraag te stellen: zijn we allemaal gek geworden?’ De brochuremaker in ieder geval, zouden we zo zeggen.

Signatuur: Hollands Diep heeft Linn Ullmann, Lebowski heeft Regina Ullmann en Signatuur heeft Thees Uhlmann.

Thomas Rap: In Bij-brochure: Thomas Rap bestaat 50 jaar (hoera) en ter gelegenheid daarvan worden vijf boekjes uit het lichtere genre herdrukt voor een tientje. Voor de rest weer de gebruikelijke columnbundels. Daarnaast ook een boekje van een patjepeeër uit de Moszkowicz-dynastie.

Unieboek/Spectrum: Kijk gerust even rond bij de diverse uitgevers. Een nieuwe Helen Vreeswijk.

De valkunstenaar 25juli.inddUitgeverij kleine Uil: In de categorie bizar maar waargebeurd: taalkundige Henk Wolf krijgt tijdens het rijden in een jeep een meerkoet in zijn oog. Een absolute bestseller is volgens ons De valkunstenaar van Coen Peppelenbos. Dan Brown meets James Joyce. Voor de lezer van Kim van Kooten. Ik zou alvast maar 10 exemplaren inslaan.

Vantilt: Blijft vanuit Nijmegen dapper tegen de stroom bagger uit het westen vechten met interessante boeken over gespecialiseerde onderwerpen: bijvoorbeeld over de bibliotheek van Johannes Thyssius, over Pierre Boulez, over een familiesaga uit de Gouden Eeuw.

Vrijdag: Elvis Peeters hertaalde 33 minnegedichten van Henric van Veldeke: Ik bid de liefde.

Wereldbibliotheek: Elena Ferrante natuurlijk. Samuel Vriezen, bijna even beroemd, komt met een ‘baanbrekend essay over hoe internet de ontwikkeling van poëzie heeft beïnvloed.’

Xander: De nieuwe Jelmer Jepsen. ‘Voor de lezer van Griet Op de Beeck.’ Ook Jarett Kobek verschijnt bij Xander. ‘De Amerikaanse Houllebecq’ ‘Voor de lezer van Dave Eggers en David Foster Wallace’.

Peildatum 2 september 2016