De Gouden Lijst 2017 is gewonnen door Hoe Tortot zijn vissenhart verloor van Benny Lindelauf en Ludwig Volbeda. In de categorie vertaalde boeken is de Gouden Lijst gewonnen door Suzy en de kwallen van Ali Benjamin (vertaald door Lidwien Biekmann).

Eervolle vermeldingen zijn er voor Als de bergen huilen van Gerda Van Erkel, De Wonderlingen van Brian Selznick, (vertaald door Aleid van Eekelen-Benders) en Mij niet gezien van Meg Rosoff, (vertaald door Jenny de Jonge).

Uit het juryrapport

Rasverteller Benny Lindelauf en illustrator Ludwig Volbeda laten in Hoe Tortot zijn vissenhart verloor in woord en beeld de dwaasheid van het oorlogsbedrijf zien. Het verhaal wordt in prachtige taal verteld, licht-ironisch, beeldend en zonder bombast. Het boek daagt de lezer uit, neemt hem mee én laat hem nadenken. De buitengewone originaliteit, de compleetheid van het verhaal, het overtuigende absurdisme en de opvallend goede en rijke vertel- en tekenstijl gaven de doorslag

Suzy en de kwallen is een ontroerend, in heldere taal geschreven verhaal over rouwverwerking, een thema dat op buitengewoon originele wijze is uitgewerkt. De bijna obsessieve wijze waarop Suzy bezig is met haar kwallenonderzoek is niet alleen invoelbaar, het ontroert ook, zonder dat het pathetisch of sentimenteel wordt. Suzy en de kwallen is een compleet boek dat in alle opzichten overtuigt en raakt.

De Gouden Lijst is een juryprijs voor jeugdliteratuur (12 tot 15). De jury bestaat uit Evy van Raak, Ingrid Bon, Jörgen Apperloo, Jozefien de Leest en juryvoorzitter Janneke van der Veer. Aan de prijs is een geldbedrag van €1.500,- verbonden.