Over Tzum

Hoe lang bestaan jullie al?

Tzum is begonnen als literair blad in 1998. In maart 2010 verscheen het eerste bericht op de website van Tzum. De laatste papieren Tzum verscheen in mei 2012; dat was het 56e nummer.
Tot de redactie van het blad behoorden in de loop der jaren: Derwent Christmas, Ifor Molenhuis, Gideon van Ligten, Coen Peppelenbos, Peter Middendorp, Roos Custers, Nick ter Wal, Matthé ten Wolde.

Hoe kunnen we Tzum ondersteunen?

Tzum is volledig onafhankelijk en krijgt ook geen subsidie. De medewerkers werken allemaal vrijwillig mee. Er zijn twee manieren om ons te ondersteunen.

1 Om de site in de lucht te houden (site-onderhoud, het verzenden van boeken et cetera) hebben we een donatieknop. We zijn blij met elke gift.

2 Onder elk bericht staat een link naar Bol. Wie via die link een boek bestelt, zorgt ervoor dat wij een klein percentage (5 %) krijgen van het verkoopbedrag. Maandelijks verdelen we het binnengekomen geld onder de eindredacteuren.

Waar komt de naam Tzum vandaan?

De eerste twee jaargangen verschenen bij een Friese uitgever. De toenmalige redactie zocht naar een gekke plaatsnaam uit Friesland. Sexbierum viel af en we kozen na rijp beraad voorTzum, vanwege de gekke opeenvolging van de t en de z. Het leek ons wel licht dadaïstisch, vooral omdat we de naam uitspreken als tzoem, wat tot jarenlange discussies leidt met Friezen de plaatsnaam Tzum uitspreken als tsum, en als je echt uit het dorp komt zelfs als tsjom. Inmiddels is de website echter bekender geworden dan het dorpje dus moeten de inwoners steeds uitleggen waarom ze hun plaatsnaam niet goed uitspreken als tzoem.

Reactiereglement

We houden bij Tzum niet alleen van lezen maar ook van onze eigen lezers. Daarom is er de mogelijkheid onder onze berichten een reactie achter te laten. Hierin kan je jouw op- of aanmerkingen over het zojuist gelezen stuk kwijt. Om het voor iedereen prettig te houden, dient je reactie aan de volgende twee voorwaarden te voldoen.

  1. Er wordt niet in gescholden, noch kwetsende taal in gebezigd. Kritiek onderbouw je.
  2. De reactie gaat in op het bericht. Heb je zin om eens lekker uit te weiden over tante Bep waar je als kind altijd ging logeren, dan is het misschien een idee om een eigen blog op te richten.

En ja: soms is het arbitrair of een reactie kwetsend is, net zoals de meningen zullen verschillen over of een reactie voldoende ingaat op een bericht. Maar het is ons weblog, dus onze mening telt. Je kunt er in ieder geval van uitgaan: als Tzum je reactie blokkeert, dan heb je het wel erg bont gemaakt.

De eerste keer dat een reactie niet aan de voorwaarden voldoet, gooien we haar in de prullenbak. De tweede keer dat je het reglement schendt, blokkeren we automatisch je toekomstige reacties.