‘Ik ontken nu dat ik Suzanne Vermeer ben’

Al dagen beheerst hij de kunstpagina’s van landelijke dagbladen en de nieuwsrubrieken van literaire websites – Ernest van der Kwast. De schrijver van de roman Mama Tandoori. Een roman die begin deze maand genomineerd werd voor de NS Publieksprijs. En dat heeft de lezer geweten. Vanaf de eerste dag dat de nominaties werden bekend gemaakt, is Van der Kwast aan het campagne voeren. De lezer kan namelijk op de site van de NS Publieksprijs op zijn of haar favoriete boek stemmen. Tzum.info kijkt terug op de afgelopen campagnemaand en had een exclusief interview met Ernest van der Kwast.

De eerste keer dat Van der Kwast het nieuws haalde, was toen hij via een persbericht liet weten dat hij achter het pseudoniem Suzanne Vermeer zat. Al enige jaren worden onder deze naam literaire thrillers op de markt gebracht, zonder dat bekend is wie er achter zit. Met haar boek Cruise is zij eveneens genomineerd voor de NS Publieksprijs. Van der Kwast schreef in het persbericht: ‘De schrijver van Mama Tandoori heeft vanuit Italië bekend dat hij ook de schrijver is van de bloedstollende thriller Cruise.’ De schrijver riep vervolgens wel op om niet op Cruise te stemmen, maar op Mama Tandoori: ‘Ik vind dat mijn beste boek moet winnen en dat is zonder twijfel het boek dat ik onder eigen naam heb geschreven.’

De uitgeverij van Vermeer, A.W. Bruna, reageerde direct op het bericht van Van der Kwast. Via de NOS liet de uitgever weten dat het ‘een mooie grap’ was, maar dat het bericht niet klopt. Toen Van der Kwast bleef beweren dat hij achter het pseudoniem zat, werd de sfeer grimmiger. Uitgeverij A.W. Bruna liet een persbericht uitgaan, waarin stond dat Van der Kwast ‘ten onrechte bekent dat hij de schrijver is van dit boek [Cruise, BT].’ De uitgever liet weten dat ‘dit pertinent niet waar is’. Zelfs de CPNB, de organisator van de NS Publieksprijs, begon zich ermee te bemoeien. Ze wilden dat Van der Kwast direct stopte met het beweren dat hij achter het pseudoniem Suzanne Vermeer zit. Hij zou volgens de CPNB ‘onder aantoonbaar valse voorwendselen de stemming positief naar zijn eigen boek’ beïnvloeden. Als hij zou blijven doorgaan met dit verhaal, dan zou de CPNB actie gaan ondernemen. ‘Dat zou kunnen betekenen dat er stemmen in mindering gebracht worden of zelfs diskwalificatie van het genomineerde boek’, aldus de CPNB op Boekblad.nl.

Aan Tzum.info biecht Van der Kwast op dat hij inderdaad niet achter het pseudoniem Suzanne Vermeer zit. ‘Suzanne Vermeer is eigenlijk een anagram: ‘Mean Zee Revs Urn’, wat in het Hindi zoiets betekent als: ‘Stem op Mama Tandoori!’ Hij geeft inmiddels ook gehoor aan de oproep van de CPNB, omdat hij vreest dat hij wordt gediskwalificeerd. ‘Het zijn strenge maatregelen. Ik heb mijn campagne daarom aangepast. Ik ontken nu ook dat ik Suzanne Vermeer ben en vertel iedereen dat het vreselijke thrillers zijn. Wie op Suzanne Vermeer stemt, is gestoord.’

En dan was er nog de Volkskrant van afgelopen maandag. Van der Kwast schreef onder de naam van Ronald Giphart, de vaste columnist van de Volkskrant, een column in het landelijke dagblad. ‘De column voor Ronald Giphart was eenmalig. Het was leuk om te doen en de Volkskrant nam het gelukkig sportief op. Maar ze hebben de factuur nog niet betaald.’

Tzum.info is erg benieuwd naar de campagnedagen die nog volgen. Tot en met 14 oktober kunnen lezers hun stem uitbrengen op hun favoriete boek. Op 18 oktober wordt vervolgens bekend gemaakt welke schrijver het ‘Boek van het Jaar’ heeft geschreven.

0