Vandaag gaat de vijfde editie van Nederland Leest van start. Tijdens deze campagne, jaarlijks georganiseerd door de CPNB, wordt iedereen uitgenodigd met elkaar in discussie te gaan over één bepaald boek. Deze keer staat De grote zaal van Jacoba van Velde centraal – een roman over de laatste levensfase van een oude vrouw. Leden van de openbare bibliotheek ontvangen het boek gratis en in de boekhandel is dit jaar weer een gebonden editie voor € 10,- te verkrijgen. Tzum.info vroeg een aantal boekhandelaren om hun mening over Nederland Leest. Is de campagne na al die jaren nog steeds een succes?

Boekhandelaar Daan van der Valk van H. de Vries Boeken uit Haarlem heeft de titel nog niet gelezen, maar kan zich voorstellen ‘dat deze roman interessant kan zijn voor een breder publiek’. H. de Vries Boeken heeft De grote zaal overigens niet groot ingekocht, omdat de vorige actietitel, Oeroeg, geen groot succes was. Van der Valk is pessimistisch over de campagne Nederland Leest: ‘Ik verwacht een nog slechtere verkoop van het boek in vergelijking met vorig jaar.’ Over het omslag is hij al helemaal niet te spreken. Hij begrijpt de keuze van de CPNB niet. ‘Wat een beroerd omslag. Als ik wist dat het dit omslag zou krijgen had ik het dus echt niet ingekocht! Als je de huidige editie van Querido naast de editie van de CPNB legt, zie je een wereld van verschil.’ Ook de kwaliteit en het formaat van de editie voor de boekhandel stoort Van der Valk. De vorm en grootte doen hem denken aan ‘goedkope Grote Letter Bibliotheek-boeken.’

Ook Inge Happé van Boekhandel Bloemendaal verwacht niet veel meer van Nederland Leest: ‘Het is toch in de eerste plaats een bibliotheek-gebeuren, waar we bescheiden op inhaken.’ Ze heeft een klein stapeltje van De grote zaal ingekocht om toch aan de vraag te kunnen voldoen. In ongeveer één à twee weken hoopt ze door de voorraad heen te zijn. Net als boekhandelaar Daan van der Valk vindt ze het omslag niet aantrekkelijk. ‘Maar als ik eerlijk ben, vind ik de uitvoeringen van de afgelopen jaren ook niet heel bijzonder.’ Toch denkt ze niet dat klanten zich zullen laten afschrikken. ‘Ze willen het boek hebben of niet, hoe het er uit ziet speelt niet zo’n rol. Althans voor wat betreft deze uitgaven. Bij de ‘gewone’ boeken is dat een ander verhaal.’

Ineke Verkaaik van Boekhandel Verkaaik uit Gouda heeft hetzelfde aantal boeken besteld als vorig jaar. ‘Dit aantal was voldoende om de periode Nederland Leest te overbruggen.’ Het omslag van de editie van de boekhandel vindt ze, net als de andere geïnterviewde boekhandelaren, onaantrekkelijk. ‘Een fraaiere foto was verkooptechnisch aantrekkelijker geweest,’ vertelt Verkaaik. Desondanks denkt ze toch alle ingekochte exemplaren kwijt te raken.

Boekblad hoorde gisteren al via Tzum.info over de kritiek van verschillende boekhandelaren op het omslag en vroeg toen de CPNB meteen om een reactie. Gijs Schundeslaar, adjunct-directeur van de CPNB, stond hen te woord: ‘(…) deze foto geeft prachtig weer waar De grote zaal over gaat. Het is een indrukwekkend geschreven boek over de laatste dagen van een oude vrouw. Je leest hoe ze dat beleeft. Het is een boek dat nogal confronteert.’

De campagne Nederland Leest duurt tot en met 19 november 2010.