Zojuist is de toplijst van de AKO Literatuurprijs bekend gemaakt. Juryvoorzitter Femke Halsema maakt bekend welke zes titels in november kans maken op de prestigieuze literaire prijs.

De toplijst 2010:

1 Kees van Beijnum – Een soort familie (De Bezige Bij).
2 Oscar van den Boogaard – Meer dan een minnaar (De Bezige Bij).
3 Tom Lanoye – Sprakeloos (Prometheus).
4 Willem Jan Otten – Onze lieve vrouwe van de schemering (Van Oorschot).
5 Koen Peeters – De bloemen (Meulenhoff/Manteau).
6 David van Reybrouck – Congo (De Bezige Bij).

Bij de zes genomineerden zitten drie Vlamingen: Tom Lanoye, Koen Peeters en David van Reybrouck. Lanoye was met zijn roman Sprakeloos eerder dit jaar ook al genomineerd voor de Libris Literatuur Prijs en De Gouden Uil. Begin september werd bekend dat hij met een zin uit Sprakeloos de Tzum-prijs won. Uitgeverij De Bezige Bij is met drie nominaties het sterkst vertegenwoordigd op de toplijst. Vorig jaar leverde de uitgeverij de winnaar toen Erwin Mortier met zijn roman Godenslaap de AKO Literatuurprijs binnensleepte.

In de jury zetelen naast Halsema ook Maarten Dessing (recensent voor BOEK en Knack Magazine), Sylvia Dornseiffer (directeur Amsterdams Fonds voor de Kunst), Frank Hellemans (literair criticus Knack Magazine en docent communicatiegeschiedenis en journalistiek Katholieke Hogeschool Mechelen), Jeroen Overstijns (criticus De Standaard der Letteren) en Fleur Speet (literair criticus het Financieele Dagblad). De AKO Literatuurprijs is de bekroning voor het beste Nederlandstalige literaire boek – in de categorieën fictie en non-fictie. De winnaar van de AKO Literatuurprijs ontvangt en sculptuur van Eugène Peters en een bedrag van € 50.000,-.

Op maandag 8 november wordt de winnaar van de AKO Literatuurprijs bekend gemaakt in Nieuwsuur (Nederland 2 – 22.00 uur).