Zie de foto op Flickr.

Als halve uitgever presenteer ik ook wel eens een boek. Een tuinenboek presenteer je in een tuin, een boek over kerken in een kerk. Het is allemaal niet zo moeilijk. Maar als een auteur een roman schrijft met de titel IJsland, ga je dan helemaal naar IJsland? Ronald Giphart wel. Het maakt van de traditionele overhandiging van het eerste exemplaar wel een totaal ander plaatje.

Wat zal die jongen met het dienblad vol glaasjes denken? Hij is ingehuurd en zijn rol is dienend. Zo dadelijk zullen de mannen de blauwe drankjes met suikerrandje van zijn blad pakken. Van de toespraak kan hij geen woord verstaan. Misschien krijgt hij het een beetje koud.

Aan de hoeveelheid glaasjes te zien moeten er meer mensen in de warme bron staan. Of de schrijver en zijn uitgever zijn heel dronken geworden. Misschien hoopt de uitgever dat niet al z’n auteurs op dit soort goede ideeën komen. Misschien denkt hij aan de fondsauteur die zijn volgende boek Hawai noemt en die hij toch moet teleurstellen.