Tjibbe Veldkamp is de schrijver van het Kinderboekenweekgeschenk 2011. Dat is zojuist bekendgemaakt in het Jeugdjournaal. Eerder vandaag werd al duidelijk, dat heldenmoed centraal zal staan tijdens deze Boekenweek. Het motto voor de Kinderboekweek 2011 luidt dan ook: ‘Superhelden! – Over dapper durven zijn.‘ De Kinderboekenweek 2011 wordt een eerbetoon aan alle kinderboekfiguren die dapper durven te zijn, zoals Tiuri uit De brief voor de koning en Harry Potter uit de gelijknamige reeks van J.K. Rowling. Volgens de CPNB hoeft een superheld ‘niet iemand met bijzondere krachten te zijn, ook een ogenschijnlijk kleine daad kan iemand tot een grote held maken, zoals de dieren in de verhalen van Toon Tellegen, die met kleine daden zichzelf onsterfelijk maken. In de kinderliteratuur zijn veel grote en kleine helden te vinden.’

Veldkamp schreef onder andere de jeugdroman Tiffany Dop, waarmee hij dit jaar nog de Zilveren Griffel won.