De roman Het leven is vurrukkulluk van Remco Campert is het boek dat centraal staat tijdens Nederland Leest 2011. Het boek wordt tijdens de campagneperiode van vrijdag 21 oktober tot en met vrijdag 18 november door de openbare bibliotheken gratis aan hun leden verstrekt.

Het leven is vurrukkulluk is het verhaal over twee vrienden, Mees en Boelie, die beiden verliefd zijn op het zestienjarige meisje Panda. Zij steelt geld van een oude man en samen organiseren ze een groot feest waarna niets meer is wat het lijkt, in een wereld van vrije liefde en marihuana.

Nederland Leest, een initiatief van de CPNB, wordt in 2011 voor de zesde maal georganiseerd. Vorig jaar stond De grote zaal van Jacoba van Velde centraal. Daarvoor waren dat Oeroeg van Hella S. Haasse (2009), Twee vrouwen van Harry Mulisch (2008), De gelukkige klas van Theo Thijssen (2007) en Dubbelspel van Frank Martinus Arion (2006).