Dichter Stefan Nieuwenhuis is de nieuwe stadsdichter van Groningen. Dat werd duidelijk tijdens de afsluitende bijeenkomst van de Groningse Poëziemarathon in het Grand Theater. Nieuwenhuis is de vijfde stadsdichter in Groningen. Hij is aangesteld voor de periode 2011-2013. Hij volgt dichteres Anneke Claus op die afscheid nam met de presentatie van haar nieuwe bundel Wissen. Andere kanshebbers voor het stadsdichterschap waren onder meer Kasper Peters, Rik Andreae, André Degen en hoofdredacteur van Tzum.info Coen Peppelenbos.

Stefan Nieuwenhuis (Eerbeek, 1972) studeerde Nederlands en Journalistiek aan de universiteit van Groningen. Hij is projectleider bij het culturele organisatiebureau Buro05. Hij bestiert het eenmanstijdschrift Van Speijk. In 2005 verscheen zijn debuutroman Ik ben omringd door debielen en ik voel me goed. In maart 2007 verscheen bij uitgeverij Pegasus Mijn vriend Charms heeft het goed begrepen, over het leven en werk van de Russische absurdist Daniil Charms. Zijn poëzie verscheen tot nu toe in de jaarlijkse bundelingen van de Dichtclub waar hij tot 2010 lid van was. Nieuwenhuis is redacteur en boekenrecensent van Zone 5300.