Zie de foto op Flickr.

Maarten ’t Hart komt niet graag de deur uit. Dat wordt in zijn nieuwe boek Dienstreizen van een thuisblijver wel duidelijk. Hier zie je hem geïnterviewd worden op het station van Leiden. De foto is oud, de roman Verlovingstijd is het onderwerp van gesprek en op de interviewer na is alles verkeerd. Sympathiek bedoeld, maar verkeerd.

Een interview vraagt aandacht: van de interviewer, de geïnterviewde en van de toehoorders. Een lawaaiige stationshal is het tegendeel van een ideale omgeving. Toch doet iedereen zijn best. Ze zijn betaald, het geluid doet het, de boeken liggen klaar.

‘De intercity naar Amsterdam Centraal vertrekt vandaag van spoor 4.’

Ik ben er helemaal voor om mensen te confronteren met literatuur, maar op sommige plaatsen wil ik geen schrijvers zien. En al helemaal geen dichters, dat sprekend onkruid van de hedendaagse binnensteden. ’t Hart weet dat niet in moet gaan op dit soort verzoeken en toch doet hij ook dit soort dingen. Leiden is gelukkig niet zo ver weg. Hij is zo weer thuis.