In de Aula van de Radboud Universiteit Nijmegen heeft Gerrit Komrij vanmiddag de Kellendonklezing 2011 gehouden, getiteld De triomf en treurigheid van de vermomming. In zijn lezing gaf Komrij een eigen invulling aan Kellendonks adagium ‘oprecht veinzen’. Hij hing zijn verhaal op aan een uitroep die Bas Heijne in een nachtelijk gesprek in een Amsterdamse hotellounge had gedaan: ‘Maar je bent helemaal geen estheet!’ Zoveel jaar later zette de beschuldiging Komrij aan het denken.

De lezing ging onder meer over esthetiek, maskerades, engagement en de teloorgang van oude literatuur: ‘Literatuur hoort tot de ziel van de maatschappij door te dringen en te zetelen in haar hart.’ Komrij rekende af met het nieuwe literatuurbedrijf dat enkel realistische romans in de markt zet: ‘Vermomming is uit den boze, eerlijk moet je zijn. Kluun dus, een haantjesgedoe en kippengekakel.’ Er werd af en toe hard gelachen en de ruim 250 toehoorders namen geen aanstoot aan alle afzichtelijke kunst in de toch al lelijke academiezaal in Nijmegen. Na afloop waren er bitterballen en glazen wijn in de Anton van Duinkerkenzaal. Het was heel gezellig.