Opnieuw verliest Uitgeverij Nieuw Amsterdam één van haar auteurs. Elke Geurts. Ze stapt over naar De Bezige Bij. Dat werd vandaag bekend gemaakt. ‘Met groot genoegen maakt De Bezige Bij bekend vanaf heden het werk van Elke Geurts uit te geven. Elke Geurts wordt beschouwd als een van de grote literaire talenten van dit moment. Wij verwachten dat zij een belangrijke plek zal gaan innemen in het Nederlandstalige fonds van onze uitgeverij.’

Geurts debuteerde in 2008 met de verhalenbundel Het besluit van Dola Korstjens bij Uitgeverij Nieuw Amsterdam. In 2010 volgde Lastmens, een bundel van drie langere verhalen. Het boek belandde op de shortlist van de BNG Nieuwe Literatuurprijs. Momenteel werkt Elke Geurts aan haar eerste roman. De Bezige Bij hoopt dit boek medio 2012 te zullen publiceren.

Eerder verlieten ook Rascha Peper en Nico Dijkshoorn Uitgeverij Nieuw Amsterdam. Peper werd opgenomen in het fonds van Querido, Dijkshoorn komt dit voorjaar met een roman bij Uitgeverij Contact. Het werd niet duidelijk waarom de auteurs Uitgeverij Nieuw Amsterdam verlieten. Ook bij het vertrek van Geurts is dit niet gezegd. Het kan te maken hebben met de onrust van de laatste tijd bij de uitgeverij.

Vorig stapten de uitgevers Marij Bertram en Hendrik de Leeuw bij Uitgeverij Nieuw Amsterdam op na een conflict met eigenaar Derk Sauer. Ze hebben intussen een eigen uitgeverij opgericht.