Zie de foto op Flickr.

Soms tik ik de naam van een schrijver in en dan kijk ik naar de recente foto’s. Kijken of er nog een intrigerende foto bij zit, kijken hoe het met de auteur gaat. Gore Vidal was een schrijver die ik twintig jaar geleden graag las: The City and the Pillar en Myra Breckinridge.

Soms verdwijnt een schrijver ook geruisloos uit je bestaan omdat je de nieuwste roman van die en die moet lezen en de bestseller zus of zo moet recenseren.

En opeens zie je dan een foto van die dwarse, ijdele man, berucht om zijn scherpe pen en tong, in een rolstoel. Nog steeds op het podium. De foto is genomen in 2009. Zijn vriend is al zes jaar dood, zijn huis in Italië heeft hij verkocht. Wikipediafeiten.

Door zijn werk zo lang niet te hebben gelezen lijkt het of je hem een beetje verraden hebt. Zou hij nog steeds het podium opgeduwd worden? We zijn alweer twee jaar verder.