Jeroen Brouwers, originally uploaded by Dolf Verlinden.

Dit is een foto van Jeroen Brouwers in zijn huis in Zutendaal. De foto is genomen in 2007 toen hij de Tzum-prijs overhandigd kreeg. Bij de deur hangt een bordje met ‘Noli me tangere’, raak me niet aan, maar juist dat huis zal aangeraakt worden, want volgens een gerechtelijk bevel krijgt Brouwers vier jaar de tijd om het huis tot de grond toe af te breken.

Een mild vonnis. Omdat de schrijver al zo oud is, mag hij er lang over doen. Zou het dan niet beter zijn om te oordelen: we wachten tot hij doodgaat en al duurt dat tien of vijftien jaar, dat maakt ons niet uit. De natuur die pas tot een volledig herstel kan komen door de afbraak van het huis maakt het ook niets uit. ‘Tien à vijftien jaar is goed hoor,’ zei de natuur desgevraagd.

Misschien is er ergens in België een minister die de uitvoering van het bevel van de rechter kan opschorten. Kan er niet iemand een comité beginnen?