De CPNB heeft vandaag voor het eerst de Gouden Tulp uitgereikt. Het is een onderscheiding voor de meest bijzondere informatieve uitgave. Leo Blokhuis mag zich met zijn boek The sound of the Westcoast, 1965-1979 de eerste winnaar noemen van de prijs. Het boek (dat eveneens cd’s bevat) gaat over rockmuziek van de Amerikaanse westkust. Begin dit jaar maakte de CPNB bekend, dat ze een nieuwe boekenprijs ging lanceren, waarover Tzum.info al eerder berichtte.

Ze was namelijk ontevreden over de aandacht die het Lintje van de Boekverkoper vorig jaar kreeg. Deze uitreiking ging vrijwel geruisloos voorbij. Vandaar dat ze de Gouden Tulp bedacht. Uit de laureaten van het Lintje van de Boekverkoper wordt voortaan het beste informatieve boek gekozen. Over de naam van de nieuwe prijs zei de adjunct-directeur van de CPNB, Gijs Schunselaar, destijds: ‘Een ding hoeft geen boekennaam te hebben om er een boekenprijs naar te vernoemen. De tulp is een heel eervolle bloem. Ze geldt als klein statussymbool, en als Gouden eerbetoon is het volgens mij een knaller.’