Zie de foto op Flickr.

Soms worden schrijvers gecreëerd. James Worthy is er zo één. In zijn onstuimige opkomst zie je ook al de neergang verborgen zitten, alhoewel je het in Nederland lang kunt volhouden als je niets te zeggen hebt.

Deze week kwam hij twee keer op televisie, bij Paul de Leeuw en gisteren bij De Wereld Draait Door. Een echt diepteinterview was het niet. Worthy zat aan tafel met Sylvana Simons, die in het verleden ook ooit een poging heeft gedaan om een boekenprogramma te maken – god, wat hebben we gelachen – en een rapper die Kleine Viezerik heet. Ik geef even de antwoorden (voor de vragen kijkt men naar uitzending gemist.)

‘Belachelijk.’

‘Te goed heuh.’

‘Totaal niet, ik ben een loser.’

‘Ja, nu heb ik opeens vrouwelijke aandacht en geld en…’

‘Heel veel ja, maar ook echt mooie vrouwen dit keer, daar ben ik heel blij mee, nee echt.’

‘Vorige week donderdag, toen dacht ik ja, dat is een mooie vrouw James, eindelijk na dertig jaar heb je een mooie vrouw gezoend.’

‘Ja, ja. met tong ook ja. Ohohoh.’

‘Ja natuurlijk, moet je [onverstaanbaar] wat een mooie man ik ben. Vin je, nee, nee, oké.’

‘Soms, ja, ja. Zo rap ook allemaal, het gaat zo, zo belachelijk snel.’

‘Derde druk gewoon, in veertien dagen en ben ik opeens gewoon een schrijver, een stoffige schrijver.’

‘Nou, hip hip hip weet ik niet.’

‘Ben ik hip?’

‘Dope.’

‘Ja.’

‘Mijn tongspier is echt buitenaards. Door het duimzuigen tot m’n zevenentwintigste. Serieus. Weet je wel, gewoon zo. Echt een spier joh, mijn tong is…’

‘Opzouten zeg. Gekke Belg.’

‘Ja, maar ja.’

‘Gek gesprek, jongens.’

‘Wat wil je weten?’

‘Mag ik je beffen? Ja toch?’

‘Wel netjes blijven.’

‘Weet ik niet.’

‘Maxima, toch, hoor ik?’

‘Super.’

‘Ja. Ja man, sriller. Een sriller. Een echte sriller. Wordt goed, jongen. Ja, nog beter dan deze pulp.’

‘Nou hype.’

‘15,95.’

‘Nee, natuurlijk gaat het niet…’

‘Stukjes wel, ja.’

‘Soms, soms, sporadisch.’

En toen mocht Sylvana Simons verder vertellen over Prince. De Wereld Draait Door kreeg deze week de Nipkowschijf. De jury schreef: ‘Het Nederland 3-nieuwsmagazine is naar de mening van de jury bezig aan zijn beste seizoen ooit door de aandacht voor hoge cultuur zoals opera en poëzie, waarbij vorm en inhoud steeds laagdrempelig zijn.’