Museum Meermanno | Huis van het boek in Den Haag, het oudste boekenmuseum ter wereld, en Centraal Boekhuis hebben een vijfjarige sponsorovereenkomst gesloten. Centraal Boekhuis stelt het museum een jaarlijkse bijdrage van €50.000,- ter beschikking. Hiermee wordt het museum in de gelegenheid gesteld aandacht te schenken aan de jongste (digitale) ontwikkelingen rond boekproductie en boekvormgeving. Centraal Boekhuis is de belangrijkste logistieke dienstverlener in het boekenvak, gespecialiseerd in de distributie en het vervoer van boeken. Als geen ander bedrijf in Nederland bereidt Centraal Boekhuis zich voor op ‘het nieuwe lezen’. Kortom, e-readers in de vitrines!

Meermanno beschikt over de deskundigheid om nieuwe ontwikkelingen in een historisch kader te plaatsen. In overleg met het Centraal Boekhuis zullen ontwikkelingen van printing on demand (pod), e-books en e-readers worden gepresenteerd als onderdeel van de boekgeschiedenis. In een speciaal daarvoor ingerichte ruimte zullen zowel de boekgeschiedenis van 1850 tot heden als de nieuwe media worden getoond.

Met het presenteren van de jongste (digitale) ontwikkelingen krijgt de bezoeker een duidelijk beeld van de nieuwste mogelijkheden op het gebied van boekproductie en -vormgeving. Hierbij kunnen steeds actuele verschijningsvormen van e-content worden bestudeerd en uitgeprobeerd en worden eindproducten van pod gepresenteerd. Het streven is dat Meermanno deze nieuwe ruimte, die onderdeel uitmaakt van de vaste collectie, nog voor het einde van dit jaar zal openstellen voor het publiek.

Hans Willem Cortenraad en Maartje de Haan, directeuren van beide instellingen, hebben de overeenkomst met enthousiasme begroet. De jaarlijkse storting van een halve ton zal een welkome aanvulling zijn op het budget van Meermanno, dat de komende jaren naar verluidt enorm moet bezuinigen.