Na het Het grote Zomerboek van Heleen van Royen staat voor het najaar het Winterboek van Gerbrand Bakker aangekondigd bij uitgeverij Cossee. Volgens de uitgeverij ‘een vrolijke, moderne variant van een aloude klassieker met mooie, literaire verhalen over de winter, over sneeuw en ijs en over een kerstviering in zomers warm Zuid-Afrika’. Het boek kent waarschijnlijk een humoristische ondertoon gezien de onderwerpen die behandeld worden:

En tips voor de schaatser: hoe train je je spieren en voer je je conditie op voor een echte grote toertocht en wat doe je aan om warmte blijven i.p.v. het pak kranten onder de trui van Reinier Paping. En hoe zit hetmet de dieren in de winter? Moet je de vogels bijvoeren en wat geef je ze? Hoe maak je zelf een vetbol voor de vogels en hoe figuurzaag je een voederhuisje? Voor de lange winteravonden maakte Gerbrand Bakker een uitgebreide etymologische quiz, waar hij bij zijn optredens in het land veel succes mee heeft.

Het grote Zomerboek staat al wekenlang bovenin de CPNB top 60 ondanks de erbarmelijke inhoud.

In 1993 kwamen Ronald Giphart en Bert Natter (onder de pseudoniemen Arnold Hitgrap en Brett Tanner) met Kwadraats Groot Literair Lees Kijk Knutsel en Doe Vakantie Boek (met gratis T-shirt). Het boek werd verramsjt. Later is het onder de titel Planeet literatuur opnieuw uitgegeven bij Podium.