Het idee is afkomstig van het Britse ‘Six books challenge‘: laaggeletterden gaan daar de uitdaging aan om binnen een half jaar zes boeken te lezen. In Vlaanderen was er al een variant op deze actie en in Nederland heeft Stichting Lezen de actie gericht op VMBO-leerlingen. Het aantal boeken is gehalveerd: de leerlingen hoeven nog slechts drie boeken te lezen. Drie bekende Nederlanders: Yes-R, Nadia Palesa en Sergio Hasselbaink gaan de uitdaging met de leerlingen aan. Ze noemen de drie boeken die zij gaan lezen. Yes-R zet het laagst in: hij leest Roodkapje was een toffe meid, zes sprookjes om te rappen ‘waarom ik voor deze boek heb gekozen is omdat je het gewoon lekker in een rapvorm kan doen’; de verstripping van Stephen King – De beproeving ‘Mijn volgende boek is een strip, omdat ik gewoon van stripboeken hou. Het neemt je mee of je gewoon een tekenfilm aan het checken bent.’; John Boyne – De jongen in de gestreepte pyjama ‘Het derde boek die ik ga lezen is denk ik wel het spannendste, maar daarom bewaar ik hem ook als laatste. (…) Het mooie is ook nog dat dit boek verfilmd is, dus eh, dat vind ik zelf heel vet.’

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=Pw__klHdXnA[/youtube]

Nadia Palesa en Sergio Hasselbaink zetten iets hoger in en lezen allebei drie echte boeken. Bibi Dumon Tak is spekkoper.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=ropbehI069c[/youtube]

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=YzTK6PmNCq8[/youtube]

Meer over De weddenschap, zie hier. Leerlingen kunnen individueel meedoen of per klas.