Daniël Ropers, algemeen directeur van Bol.com, houdt niet van onrecht. Dat herhaalde hij in het radioprogramma TROS in Bedrijf, toen journalist Bas van Werven naar de stand van zaken met Lemniscaat informeerde. Bol.com besloot in september opnieuw een groot deel van het Lemniscaat-fonds niet te willen aanbieden, om de uitgeverij onder druk te zetten extra korting te geven.

Ropers haalde fel uit: ‘Dit is echt iets waar iemand bewust probeert om Bol.com neer te zetten als de Goliath en zichzelf als de David. Lemniscaat is een heel uitzonderlijke partij – het is jammer dat we hier geen andere mensen uit het boekenvak hebben, want die zouden dat beamen – wij zijn het braafste jongetje van de klas, als het gaat om de opstelling in de onderhandelingen met leveranciers, omdat wij maar één ding willen. Zoveel mogelijk boeken aanbieden.’

Bol.com heeft zich in de afgelopen dertien jaar ontwikkeld tot de grootste afnemer van de uitgeverij, zei een bewogen Ropers. ‘Als u als boekwinkel naar die uitgeverij belt en zegt: “Ik wil één boek inkopen.” – wij zitten op dat basale niveau – nou, dat is natuurlijk… Terwijl andere boekhandels door Lemniscaat met alle liefde worden behandeld. En extra kortingen. Het is de wereld op zijn kop.’