Hatemails die op de lachspieren werken

De schrijver A.H.J. Dautzenberg wordt de laatste tijd vooral in verband gebracht met de vereniging Martijn. In een dappere poging om meer nuance aan te brengen in de discussie over pedofilie in Nederland is hij lid geworden van die pedofielenvereniging, zoals Martijn ook wel in de volksmond wordt genoemd.

Voor de goede orde: Dautzenberg keurt geen enkele vorm van kindermisbruik goed, hij heeft toevallig het intellect te beseffen dat mensen met pedofiele neigingen het al zwaar genoeg hebben. Hij prijst daarom Martijn, omdat daar verwante geesten een platform vinden om over hun seksuele voorkeuren te kunnen praten. Tevens is de missie van Dautzenberg er een die een groter goed dient, namelijk de vrijheid van meningsuiting en vereniging.

Dat Dautzenberg lid werd van Martijn is niet onopgemerkt gebleven. De hatemails stroomden zijn inbox binnen. Van die mails en de mails die Martijn dagelijks ontvangt heeft Dautzenberg nu een bloemlezing samengesteld.

Het spel is uit. Geniet maar
van je laatste dagen
Ik zou maar snel onderduiken, we pakken
ook jou

Geloof maar
dat je snel onder de grond ligt
er staat een prijs op je hoofd
ik heb al 50 deel opdracht

We gaan jullie uitroeien
al moeten het er 60.000 zijn

Smerig gezwel

wat je bent

Het resultaat is readymade-poëzie zoals die al gemaakt wordt sinds de zestigers. Van enigerlei vernieuwing is hier dus geen sprake, niet qua taal en zeker niet qua thematiek. Alle clichés in de heksenjacht op pedo’s komen meerdere malen voorbij. Pedofielen zijn ziek en moeten op de brandstapel, ze moeten opgehangen worden aan de hoogste boom, in een kelder verrotten en de sleutel weggegooid, hun geslachtsdelen dienen afgesneden en in de anus gedouwd, et cetera. Het is allemaal even weinig verheffend als weinig origineel. Maar door de gebrekkige stijl en de vele schrijffouten beginnen deze gedichten op een gegeven moment wel op de lachspieren te werken, hoe wrang de intentie van de mailende scribentjes ook was.

Ik ga de hele wereld tegen jullie opstoken
met de hele school

Trouwens dat is al niet nodig
want dat is toch al zo, ha ha

Ga je eigen kinderen maar neuken

Of alles wat Dautzenberg onderneemt, schrijft en zegt überhaupt serieus genomen moet worden is een andere discussie. Hij staat tenslotte bekend als de schrijver die houdt van mystificaties en peuren in taboe-onderwerpen. Of zijn mening in de discussie daadwerkelijk bijdraagt tot meer verdraagzaamheid, waag ik zelfs te betwijfelen. Het heeft Dautzenberg vooral zelf meer aandacht opgeleverd en dat is voor een schrijver ook wat waard. Het is kinderlijk naïef om te denken dat je Neanderthalers als Henk Bres op andere (of sowieso) gedachten kunt brengen. Hoe dan ook heeft het een vermakelijke bloemlezing opgeleverd.

Daniël Dee

Download hier gratis de bloemlezing

Luister hier naar een gesprek met Dautzenberg en de EO.

0