Dikke vrienden

Dirkjan van Mark Retera is de leukste strip van Nederland. Samen met de rokende, drinkende, met ontblote bierbuik rondlopende Bert gaat hij de strijd aan met een volkomen onbegrijpelijke wereld. Een wereld waarin kabouters en smurfen af en toe een heuse plaag kunnen vormen. Dirkjan en Bert zijn alweer tien jaar samen en ter gelegenheid van dit jubileum heeft Van Gennep de beste grappen gebundeld in de bundel Dikke vrienden.

Ik heb drie aanmerkingen op het boekje:
1 De strips zijn in zwart-wit (ook de strip boven dit artikel).
2 De strips die normaal in drie plaatjes achter elkaar verschijnen in de krant, verschijnen nu als een soort driehoek: twee plaatjes boven, één onder (of andersom).
3 Omdat het boekje de vriendschap tussen Dirkjan en Bert tot thema heeft, ontbreekt mijn favoriete personage: de sadistische leraar Van Druten.

Dat zijn alle aanmerkingen, want voor de rest biedt Dikke vrienden een uitstekende kennismaking met deze volstrekt absurde strip. Het boekje is voor een habbekrats te koop (€ 6,90) en is de ultieme test voor een vriendschap. Kan iemand niet lachen om Dirkjan, dan moet die onmiddellijk uit je adressenbestand.

Toen de strip voor het eerst begon te verschijnen in de regionale kranten kreeg hij nogal wat kritiek te verduren van lezers. In het Dagblad van het Noorden moest er zelfs een keer een hoofdredactioneel gewijd worden aan de verdediging van de strip. Ondanks de rechte rug van de hoofdredacteur kwam er niet lang daarna een zwarte dag voor de stripliefhebber: Dirkjan vertrok naar het AD. Sindsdien wordt de noordelijke lezer getrakteerd op Elsje, S1ngle en De rechter; geen enkele strip dus waar je om kunt lachen.

De meest klassieke humoristische duo’s bestaan uit een domme figuur en een dominante, intelligente figuur. Het interessante aan het duo Dirkjan en Bert is dat ze allebei naïef en onwetend zijn, alles letterlijk nemen en dat er nooit erg diep wordt nagedacht. Dan houd je als vrienden ook 10 jaar uit.

Nog één klassieker (in het boekje ook in zwart-wit) dan:

CP

0