Yves Petry ontving gisteren De Inktaap 2012 voor zijn roman De Maagd Marino. De Inktaap wordt verkozen door ruim tweeduizend scholieren uit het middelbaar onderwijs. Ruim honderddertig scholen uit Nederland, Vlaanderen, Suriname en Curaçao deden mee.

De wedstrijd gaat altijd tussen de winnaars van de drie grote literaire prijzen in het Nederlandse taalgebied: de Gouden Uil, de AKO Literatuurprijs en de Libris Literatuur Prijs. Duidelijk was dat De maagd Marino van Yves Petry (winnaar Libris Literatuur Prijs 2011) en Congo: een geschiedenis van David Van Reybrouck (winnaar AKO Literatuurprijs 2010) genomineerd zouden worden voor De Inktaap 2012.

Omdat de Gouden Uil vorig jaar niet werd uitgereikt, moest de organisatie op zoek naar een alternatief. Ze koos er niet voor om er een Vlaamse tweestrijd van te maken, maar voegde De schilder en het meisje van Margriet de Moor aan de nominatielijst toe. Deze roman stond zowel op de Tiplijst van de AKO Literatuurprijs 2010 als op de Longlist van de Libris Literatuur Prijs 2011. ‘Het werk is daarom een terechte nominatie voor De Inktaap 2012,’ aldus de organisatie.