Uit 127 titels heeft de jury Driedelig paard gekozen als winnaar van de Woutertje Pieterse Prijs 2012. Ted van Lieshout ontvangt 15.000 euro. Het is de 25e keer dat de prijs wordt uitgereikt. ‘Eindelijk!’ zei de schrijver. Volgens juryvoorzitter Frank Groothof schreef van Lieshout

een verbluffend origineel, knap, dwars, meeslepend en mooi boek. Een kunstwerk op zich, dat niet alleen fraai vorm gegeven is maar ook een schat te bieden heeft aan ontroerende, geestige, hilarische en onzinnige vertellingen. Het bevat een ware encyclopedie aan vertelsoorten en schrijfwijzen. In ieder verhaal, of blokgedicht, zoals de schrijver het noemt, zet hij een veel beproefde tekstsoort naar zijn hand en maakt de clichés daarvan voorgoed zichtbaar. Je zou het een parodie op literatuur kunnen noemen, maar dan wel een parodie die diep ingrijpt, aan het lachen maakt en aan het denken zet. (…) De woordvoerders in de blokgedichten maken gehakt van ouderliefde, van vaderlandsliefde, van sprookjesclichés, van klagers, van lieve moeders en van nog veel meer.

Voorzitter van de jury was Frank Groothof, theatermaker en artiest; de leden waren Jaap Friso, communicatieadviseur, journalist en recensent jeugdboeken voor diverse media en JaapLeest.nl; Kees ‘t Hart, schrijver van romans, poëzie en essays; Suzanne Hertogs (Ontwerphaven), grafisch ontwerper en uitgever DUF; Dr. Vanessa Joosen, onderzoeker en docent jeugdliteratuur aan de Universiteit Antwerpen en Tilburg en recensent voor De Standaard en Leeswelp.

De Woutertje Pieterse Prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan een auteur van een oorspronkelijk Nederlandstalig jeugdboek dat tussen 1 januari en 31 december van het jaar voorafgaand aan de prijsuitreiking is uitgekomen.

Webwinkel