Kees van Kooten zal het Boekenweekgeschenk 2013 gaan schrijven. Dat heeft de CPNB zojuist bekendgemaakt. Het Boekenweekthema is volgend jaar Gouden Tijden, Zwarte Bladzijden. De week staat in het teken van ons bewogen en roemrijke verleden, oftewel: onze vaderlandse geschiedenis.

Van Kooten is vooral bekend van televisieprogramma’s als Het Simplisties Verbond en Keek op de Week die hij samen met Wim de Bie maakte. Daarnaast schreef hij veel autobiografisch proza, zoals Koot droomt zich af, Veertig en Annie. Onlangs verscheen nog Hartstochtjes, waarin Van Kooten de lezer deelgenoot van zijn passies.

Op een aantal vlakken wordt de Boekenweek ook vernieuwd. Zo zal de Boekenweek nu ook echt een week duren: van zaterdag 16 maart tot en met zondag 24 maart. Op de laatste zondag van de Boekenweek kunnen lezers op vertoon van het Boekenweekgeschenk vrij reizen met de trein. Het traditionele Boekenbal verschuift van de woensdag naar de vrijdag en vindt dus plaats op 15 maart.