boekenfestijn, originally uploaded by coen peppelenbos.

Je ontvangt een folder. ‘Het Boekenfestijn. 10.000m2 aan boeken! Tot wel 90% korting!’

Je besluit te gaan; je noemt het zelf ‘nieuwsgierigheid’. Op een afstand zie je mensen lopen met shoppers, rugzakken en hutkoffers. De parkeerplaats is vol, een pendelbus rijdt af en aan. Je begint te twijfelen, je fietst toch door. De afgelopen maanden moest je als boekverkoper, je vierde onlangs je zesjarig jubileum, strijden om iedere klant. Hier krijgt het afgeprijsde boek de mens op de been. Je merkt dat zelfs de verrijdbare snackbar van Hein Stoker bij de ingang goede zaken doet.

Binnen zijn honderden bezoekers; je struikelt over de blauwe trolleys. Er staan tafels vol met boeken. Je begrijpt ineens het bord ‘Verboden te roken’. In je boekhandel probeer je iedere klant te overtuigen, dat neemt soms tijd, hier laden mensen hun trolleys vol. ‘Moet je kijken! Tien euro voor de nieuwe Anna Enquist. Ook nog eens gebonden. Dat is toch een koopje.’ Hup in de trolley. ‘Ma, kijk, hier! De biografie over Steve Jobs. Slechts € 12,50. Leuk voor Vaderdag, leest die ouwe ook eens keer.’ Hup in de trolley. Je begint plots te twijfelen aan de vaste boekenprijs.

Stapels nieuwe boeken, amper een jaar in je boekwinkel. Nu liggen ze in een hal, waar ooit koeien werden verhandeld. Sommige nog in plastic. Niets geen beschadigingen, zoals Het Boekenfestijn op de website verkondigt. Je slikt iets weg. Je denkt: ‘Het Boekenfestijn is de losslaande veer van de gespannen boekenmarkt.’ Uitgeverijen kunnen zo hun voorraden laten slinken bij het Centraal Boekhuis. De debutant die toch niet zo’n verkoopsucces bleek, een biografie over een vergeten schrijver die slecht werd ingekocht door de boekhandel, de roman die de shortlist haalde van een literaire prijs, in allerijl werd bijgedrukt, maar uiteindelijk de prijs niet won en daarmee uit de schijnwerpers verdween.

Je boekenhart bloedt, je hebt zin om een sigaret in de hal op te steken, ook al ben je geen roker. Bij de kassa reken je vijftien centimeter aan poëzie af. Slechts twee euro per bundel, bij jou in de boekhandel zijn de bundels tien keer zo duur. Gedichten maken je rustig.