Rutger Kopland, originally uploaded by coen peppelenbos.

Menno Hartman van uitgeverij Van Oorschot stond naast me bij de presentatie van de bundel Toen ik dit zag in boekhandel Van der Velde in Groningen. Hij was verbaasd door de enorme opkomst.

Rutger Kopland had een enorm groot leespubliek, zeker in het noorden, maar ik neem aan ook in de rest van het land. Trouw publiek ook. Al hadden ze de dichter al tien keer gezien, de elfde keer hoorde er ook bij. Je zag het bij evenementen als Dichters in de Prinsentuin. Als de echt groten gaan optreden, wordt de tuin stiller, de aandacht intenser, de voordracht beter.

Gelukkig trad hij vorig jaar nog op bij het festival. Mooie, hypnotiserende stem met veel ruis. Met goede timing ook. De laatste jaren was die stem wat aarzelender, zoekender, af en toe verbaasd over wat hij zelf geschreven had. Zijn publiek ging daarin mee. Dat publiek blijft nu verweesd achter.