Nr. 5.

Als ik naar mijn handen kijk besef ik

dat deze handen nooit iemand zullen redden

Ik bid vaak tot God en als er al antwoord komt

komt het krakend in Morsecode binnen

M-A-Y-D-A-Y! M-A-Y-D-A-Y!

Ik probeer uit alle macht het water aan de andere kant

van het bad te houden, maar als de joker tegen de dief zegt

dat hij de pleiterik gaat, volgt de dichter

Mijn collega zingt dat wie niet springt geen jood is

Volgens een andere collega moeten alle joden aan het gas

in een stadion, op zondag of een andere willekeurige

doordeweekse dag, waarop we spruitjes eten met slavinken en

mayonaise

Ik tel tot tien en als ik mijn ogen open

ben je nog steeds een hufter

Lucas Hirsch

In 2002 studeerde Lucas Hirsch af aan de vakgroep Amerikanistiek aan de Universiteit van Amsterdam op een vergelijkende studie tussen The Beats en De Vijftigers. Dit was de start van de poëziecarriere van Lucas Hirsch. Tussen 2002 en 2012 zullen er reeds 3 dichtbundels verschenen zijn van de dichter. De laatste bundel Dolhuis zal in september 2012 wederom verschijnen bij De Arbeiderspers en is mede tot stand gekomen door een trip naar het internationaal schrijfhuis Ledig House te Omi, New York. Lucas Hirsch droeg de laatste jaren zijn werk veelvoudig voor op de literaire festivals die Nederland rijk is. Ook trad Lucas op in Vlaanderen en De Verenigde Staten. Zijn werk werd reeds in de meeste Nederlandse en Vlaamse literaire tijdschriften gepubliceerd. Gedichten van Hirsch werden vertaald in het Pools, Fins en Engels.

Verder heeft Lucas Hirsch met Jessica Kroskinski de literaire stichting Stichting Kleine Revolutie Producties opgericht in Haarlem, waarmee zij literaire evenementen en festivals organiseren. Zo organiseren zij o.a. ieder jaar Poëziefestival Elswout en reisden zij dit jaar in april (The New York to Pittsburgh and Back Dutch Poetry Tour) met een groep Nederlandse dichters af naar New York en Pittsburgh.

Hirsch is deze week te zien en te beluisteren tijdens Dichters in de Prinsentuin in Groningen.

Bovenstaand gedicht staat in Dolhuis, de derde bundel van Lucas Hirsch, de bundel zal halverwege september 2012 verschijnen.

(foto: An-Sofie Kesteleyn)