graf J. C. Bloem(foto: Dolf Verlinden)

Voorbij, voorbij, o en voorgoed voorbij

Het graf van J.C. Bloem (1887-1966) bevindt zich te Paasloo. Een piepklein dorpje waar je al te gemakkelijk aan voorbijrijdt: voor je er erg in hebt ben je Paasloo alweer uit.

Eenmaal op het kerkhofje aanbeland moesten de fotograaf en ik even speuren naar het graf. Gelukkig schoot een vriendelijke dorpsbewoonster ons te hulp en wees ons de stenen waar Bloem en zijn echtgenote Clara Eggink zich onder bevinden. De vrouw bleek zelfs bekend met het echtpaar (niet met de poëzie): als jong meisje bracht zij geregeld medicijnen naar de dichter die even verderop in het buurtschap Kalenberg resideerde.

Toen de vrouw was vertrokken zette ik een vriendelijke glimlach op en nam een bevallige pose aan, leunend tegen de zerk van Bloem. Dat had ik beter niet kunnen doen, dat leunen, want de grafsteen klapte pardoes achterover. Daar sta je dan, denkend aan de dood.

Met veel moeite hesen de fotograaf en ik de steen weer overeind: bovenstaande foto is na het incident genomen. Een voorzichtig lachje op mijn tronie, met mijn voeten de zerk stuttend.

Roos Custers