Volgens het Boekensector Merkenonderzoek (sinds 2010 elke twee jaar uitgevoerd door Hendrik Beerda Brand Consultancy) staat de jeugdliteratuur een stuk steviger in haar schoenen dan de volwassenliteratuur. In de top drie van meest ‘krachtige’ merken onder Nederlandse auteurs staan drie kinderboekenschrijvers, met Dick Bruna op de eerste plaats. Ook in de categorie ‘evenementen, promotiecampagnes en promotieperiodes’ is de markt voor jonge lezers beter vertegenwoordigd: de Kinderboekenweek kent meer ‘aanhangers’ dan de Boekenweek. Van de literatuurprijzen is de Gouden Griffel het meest bekend.

Uit het onderzoek blijkt verder dat het imago van schrijvers in het algemeen is verbeterd, behalve die van Jan Terlouw (maar die doet het toch nog goed) en Arnon Grunberg. Het oprichten van een Arnon Grunberg Agency (zie hier) is dus niet zo’n slecht idee.

De top tien van boekproducerende topmerken:

  1. Dick Bruna
  2. Jan Terlouw
  3. Carry Slee
  4. Maarten ’t Hart
  5. Kluun
  6. Heleen van Royen
  7. Saskia Noort
  8. Jan Kruis
  9. Adriaan van Dis
  10. Yvonne Keuls

Bij de vraagstelling is geen onderscheid gemaakt tussen genres, waardoor Jan Kruis knus tussen Saskia Noort en Adriaan van Dis bivakkeert. Harry Mulisch, Hella Haasse en Kees van Kooten, twee jaar geleden nog florerend in ons collectieve geheugen, zijn in de vergetelheid geraakt. Zullen Van Dis en ’t Hart, beiden voor de tweede maal in de lijst opgenomen, het nog een derde ronde volhouden?