In 1992 maakte Hans Sprakel (samen met ondergetekende) een documentaire over C.O. Jellema (1936-2003). ‘Aan het Reitdiep’ was een kleine documentaire voor de lokale televisie en is één of twee keer vertoond. Bij de opnames hadden we grote problemen met het geluid. De beelden waren echter prachtig (al is veel van de kwaliteit verloren gegaan bij het overzetten naar video). Vreemd genoeg is er weinig beeldmateriaal van Jellema bekend en daarom doet het me wel genoegen om een deel van de film opnieuw te laten zien. Bij de GAVA, het Gronings AudioVisueel Archief, probeert men het geluid wat op te poetsen. Het clipje hieronder is het laatste stuk uit de documentaire, met een korte toelichting op het gedicht ‘Aan het Reitdiep’ en daarna de voorlezing ervan door Jellema. Mooie stem. Als Jellema nog geleefd zou hebben, dan zou hij vandaag 76 zijn geworden.

[update: het bewuste clipje is verdwenen, in plaats daarvan zet ik de hele documentaire online.]